EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

13. 04. 2018

1 komentář

Ceny bytů: stagnace, nebo nárůst?

 

Ceny nemovitostí zatím stále pomalu rostou. Od začátku roku 2013 například pražské starší byty zdražily o 41 procent. Teď se ale situace mění a podle některých odborníků dochází aspoň tedy u starších bytů ke stagnaci. Jiní zase predikují další nárůst cen až o sedm procent.

Loading



 


Podíváme-li se více do historie, tak v porovnání s posledním cenovým vrcholem v roce 2008 ceny vzrostly o 20 procent. Během devíti let tak každý rok zaznamenaly průměrné zhodnocení o 2,2 procenta. Podle interních statistiky realitní sítě RE/MAX, to však vypadá, že se cenový růst zastavil a ceny bytů budou stagnovat
„Zastavení cenového růstu je kombinací mnoha dlouhodobých faktorů, které na realitní trh působí a bylo očekáváno ještě mnohem dříve. Řada expertů už v minulosti predikovala, že k zastavení růstu dojde velmi brzy. Nestalo se tak. Jiní zase začínají hovořit o změně trendu, či dokonce o splasknutí bubliny. Jenže byty se v posledním desetiletí zhodnocovaly o cca 2 procenta ročně. Korekci cen nelze nikdy vyloučit, nicméně toto číslo není nijak vysoké. Proto je třeba být v jakýchkoli odhadech opatrný. Jediné, co můžeme říci s jistotou je, že po čtyř a půl letech došlo k zastavení růstu cen. Zda se trh opět rozběhne nebo naopak dojde k poklesu lze jen velmi těžko odhadnout,“ říká Jan Štohanzl, majitel RE/MAX G8 Reality.
Zpomalení růstu cen nemovitostí vyplývá i ze zveřejněných dat Eurostatu. Podle nich se v posledním čtvrtletí loňského roku ceny bytů v mezičtvrtletně ČR zvýšily „jen“ o 0,7 procenta. Meziroční tempo pak pokleslo z 12,5 procenta na 8,4 procenta.
Růstu cen nemovitostí si všimla i ratingová agentura Moody’s Investors Service, která dokonce uvedla, že v souvislosti právě s růstem cen nemovitostí a nedodržováním doporučení České národní banky tuzemskými bankami, hrozí Česku hypoteční krize.
Ceny českých nemovitostí žene nahoru celá řada faktorů, z nichž některé se už postupně vyčerpávají. Tím prvním je ochota domácností pořídit si nové bydlení – ať už pro sebe nebo jako investici třeba na stáří. Se zvyšující se životní úrovní a nízkými úrokovými sazbami se poptávka po bydlení zvyšovala nejdynamičtěji. Mezi dalšími faktory podporujícími poptávku po bytech byl zájem ze strany zahraničních investorů a v neposlední řadě i expandující Airbnb umožňující krátkodobé pronájmy zatím bez jakýkoliv regulací či zdanění,“ uvádí Petr Dufek, analytik ČSOB.

Poptávka je veliká, ceny bytů porostou

Podle Martina Fojtíka z Fincentrum Reality však ceny ještě porostou. „Nemyslím si, že ceny bytů našly svůj strop, letos očekáváme růst cen v průměru do pěti procent. V některých regionech bude pravděpodobně růst do dvou procent a ve velkých městech dokonce i o sedm procent,“ doplnil Fojtík.
V Česká republice rostou ceny nemovitostí dvakrát rychleji, než je průměr Evropské unie, ale tempo začíná zvolňovat.
K nárůstu cen bytů se přiklání i Marcela Fialková z Central Group. „Průměrná nabídková cena za m2 v Praze překročila na konci roku 2017 hranici 90 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že poptávka i nadále bude vyšší než nabídka, ceny i nadále mírně porostou. Odhadujeme, že to bude v řádech jednotek procent,“ sdělila.
Současný stav na realitním trhu vyhovuje starším lidem, kteří vlastní více nemovitostí. Naopak mladí lidé, kteří si pořizují svoji první nemovitost, na vysoký růst cen doplácí. Vznikají tak výrazné mezigenerační rozdíly,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Regiony budou následovat Prahu

V regionech je situace různá, jiná je ve velkých městech jako je Praha a Brno a jiná v ostatních částech republiky. Záleží logicky na kupní síle a nabídce bytů. Praha trpí nedostatečným povolováním nové bytové výstavby. To se logicky odráží na vyšší poptávce po bydlení ve Středočeském kraji, tedy v dojezdové vzdálenosti od hlavního města, kam se poptávka přelévá. Zcela jiná je ale situace třeba na západě Čech, nebo dokonce v menších okresních městech,“ uvedla Fialková.
Ať je situace v cenách nemovitostí jakákoli, jako první se nový trend objeví v Praze. Pak situaci kopírují regiony. Praha určuje trend vývoje na realitním trhu za jakékoli situace. Momentálně například realitní makléři společnosti RE/MAX hlásí cenovou stagnaci. Jakým směrem se trh s byty v České republice vydá, ukáže čas.

Data ČSÚ za březen
Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v březnu největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 2,4 %, vodného o 1,9 %, stočného o 1,2 %, elektřiny o 2,8 %,“ uvedl začátkem dubna Český statistický úřad.

 

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Renča

    16 dubna, 2018

    Já mám hypo u Equa bank a brala jsem si ji před několika lety. Jsem za to ráda, protože teď bych se nedoplatila.

    Odpovědět