EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

ČNB se nevzdává. S hypotékami jde pro reparát

 

České národní bance (ČNB) se nedaří zchladit realitní trh, proto chystá další tvrdý zásah do hypotečního trhu. Na zákonné pravomoci se jí čekat nechce, proto uvažuje o dalším zpřísnění v rámci svých doporučení. Novelu zákona o ČNB však spát nenechává.

Loading



 


Extrémně levné hypotéky podnítily zájem lidí o vlastní bydlení. Růst poptávky po bydlení v kombinaci nedostatečnou nabídkou se však podepsal na cenách nemovitostí, které pokračují v raketovém růstu.
Hypoteční horečku se ČNB snaží chladit již déle než rok. V rámci doporučení jí k tomu dosud byl nástrojem ukazatel LTV, tedy výše hypotéky k zástavní hodnotě nemovitosti. Banky od loňského dubna mohou poskytovat hypotéky do maximální výše 90 procent hodnoty nemovitosti a u LTV od 80 do 90 procent jsou banky v poskytování hypoték omezené na 15 procent z nových obchodů.

Další omezení hypoték na dohled

ČNB uvažuje o dalším zpřísnění poskytování hypoték. K ruce si k tomu chce vzít ukazatel celkového zadlužení žadatele k jeho ročnímu příjmu (DTI) a měsíční splátky k jeho měsíčnímu příjmu (DSTI).
„V návrhu novely zákona o ČNB máme vedle LTV ještě kritéria poměřující dluh k příjmu (debt-to-income), aby dluh na nemovitost nebyl vyšší než osminásobek ročního příjmu, a dluhovou službu k příjmu (debt-service-to-income), aby lidé nevydávali měsíčně více než čtyřicet procent svého disponibilního příjmu na splátku hypotéky,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 člen bankovní rady ČNB Marek Mora a dodal: „Uvažujeme, že bychom limity na tyto dva ukazatele zahrnuli do našeho doporučení bankám.“
Jedním z argumentů centrální banky pro prosazení novely zákona o ČNB byly přitom právě i tyto dva ukazatele DTI a DSTI. „Smyslem novely je zároveň dát nám možnost upravovat i tyto dva klíčové ukazatele, to znamená poměr splátek k měsíčním příjmům a výše úvěru nebo celkového zadlužení k ročním příjmům domácností,“ uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce Tomáš Holub, ředitel měnové sekce ČNB.
ČNB již v loňské Zprávě o finanční stabilitě na tyto dva ukazatele upozornila: „Poskytovatelé by měli sledovat ukazatele DTI a DSTI, stanovovat si pro ně interní limity a na jejich základě obezřetně posuzovat žádosti o úvěr. Horní hranici ukazatelů DTI či DSTI prozatím ČNB nestanovuje.“
Bankám zároveň ve Věštníku z 13. června 2017 vzkázala, že by měly posuzovaly žádosti o poskytnutí úvěru obzvláště obezřetně „u žadatelů, u nichž by ukazatel DTI přesáhl hodnotu 8 a ukazatel DSTI úroveň 40 %.“ Jelikož však nešlo o doporučení, bankám za porušení těchto limitů nehrozil postih v podobě navýšení rezerv ze strany centrální banky.

Střední třída může na hypotéky zapomenout

Závazné stanovení maximálních limitů ukazatelů DTI na úrovni 8 a DSTI ve výši 40 procent v rámci doporučení by omezilo poskytování hypoték pro rodiny s průměrnými příjmy. Podle Českého statistického úřadu totiž průměrná hrubá mzda činila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 31 646 korun.
Při průměrné výši hypotéky, která podle Fincentrum Hypoindexu dosáhla v březnu 2,12 milionu korun by žadatel o hypotéku potřeboval čisté příjmy ve výši více než 22 tisíc korun měsíčně. Ale například v Praze, kde se nové byty prodávají v průměru za 88 552 korun za metr čtvereční, by po žadateli banka požadovala na koupi padesátimetrového bytu čistý měsíční příjem zhruba 46 tisíc korun.
ČNB zpravidla zveřejňuje nová doporučení současně s pravidelnou zprávou o finanční stabilitě. Letošní zpráva o finanční stabilitě bude zveřejněna 12. června. Jestli opravdu ČNB zpřísní svá doporučení, se tedy dozvíme již za několik týdnů.

Boj ČNB o novelu pokračuje

ČNB však mezitím na vavřínech neusíná. Přestože novela zákona o ČNB na konci minulého volebního období neprošla Poslaneckou sněmovnou, ČNB boj o zákonné pravomoci nevzdává. Společně s ministerstvem financí pracuje na návrhu, do kterého chce mimo jiné prosadit pokutu za porušení limitů až 10 milionů korun za případ.
Návrhem by se měla podle mluvčí ČNB Markéty Fišerové vláda zabývat v září 2018. Nabýt účinnosti by novela podle mluvčí mohla v září 2019.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *