EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Patrik Nacher

18. 12. 2015

1 komentář

Dobrá rada nad zlato aneb Kdo vám poradí?

 


 

Zadáte-li do internetových vyhledávačů klíčová slova, jako je poradna, potřebuji poradit, právní pomoc, oddlužení, osobní bankrot, exekuce a podobně, tak nám na předních místech vyjedou často odkazy na stránky podvodníků, hochštaplerů a hyen. Jak to ale máme poznat?

Na internetových stránkách hochštaplerů na první pohled nic podezřelého nenajdeme. Tady prostě platí ono známé „tonoucí se stébla chytá“. Místo záchranného kruhu nám ale tito šmejdi hodí kotvu. Příklad? Oddlužovací společnosti.

Samotný název „oddlužovací společnosti“ je lákavý a zavádějící zároveň. Všichni, kteří se na takovou firmu obrátí, pak budou hořce litovat. O co jde?

Nikoliv o někoho, kdo nás „oddluží“ (ono to ani nejde), jak by to vyplývalo z názvu, ale o zbytečného zprostředkovatele, který přeposílá dlužné prostředky věřitelům, což samozřejmě může dělat i samotný dlužník.

Za tuto „neslužbu“ si ti slušnější šmejdi (krásný to oxymóron) ponechávají 10 % z celkové částky (nikoliv z ušetřené). Ti méně slušní více a ti neslušní pak finance důvěřivců neposílají věřitelům vůbec. „Oddlužovač“ tedy reálně nepomáhá, ale dál vysává peníze ze své oběti.

REKLAMA

Na tomto místě je vhodné vyzdvihnout jedno čínské přísloví: „Je možné omylem koupit, je nemyslitelné omylem prodat.“ Jinými slovy, opravdu tu nejde o náhodu. A podobné je to i s dalšími poradenskými společnostmi, které nás údajně ochrání před exekucemi, radí, jak projít osobním bankrotem, či mají zaručené postupy na všechny naše finanční strasti a nesnáze.

A aby to nebylo tak jednoduché, stejné je to i s různými porovnávači a kalkulačkami. Fungují tu i tací, kteří spíše než porovnání sbírají na klienty kontaktní údaje či jim v reakci na vyplněný formulář nabídnou přechod k jinému dodavateli, a to často i přesto, že zrovna v jejich případě, neskončil jako nejlevnější. Prostě s takovým dodavatelem mají uzavřenou smlouvu. Klient si toho ale většinou ani nevšimne.

Také pozor na odlišení tabulky, kde jsou seřazeni dodavatelé od nejlevnějšího k těm dražším, od různých doporučení a tipů daného srovnávače. Objektivní od subjektivních porovnávačů lze odlišit skutečně těžko.

Určitým vodítkem pro spíše obchodní zaměření kalkulačky (nemusí to být vždy na škodu) může být například nabídka pomoci s převodem na nového dodavatele či neposkytnutí srovnání bez vyplnění kontaktních údajů.

REKLAMA

A teď tedy, na koho se s důvěrou obracet, pokud mám problémy se splácením svých dluhů? Na celostátně působící seriózní organizace, státní instituce či oficiální profesní komory. Pojďme si jich pár vyjmenovat – Asociace občanských poraden (Obcanskeporadny.cz), Poradna při finanční tísni (Financnitisen.cz), Poradna pro dlužníky (Pomocsdluhy.cz), Bílý kruh bezpečí (BKB.cz), Poradna České advokátní komory, Exekutorská komora (EKCR.cz).

Stížnost na nekalé praktiky podvodných společností pak můžeme adresovat na Ombudsmana – veřejného ochránce práv (Ochrance.cz), Finančního arbitra (Finarbitr.cz) nebo Českou obchodní inspekci (COI.cz).

Článek je ukázkou z knihy „Konec finančních negramotů v Čechách“ Patrika Nachera, která je ke koupi v nakladatelství Plot.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

tříleté oddlužení

Oddlužit během tří let se bude moci každý. Rizika se promítnou do cen, dopadnou na všechny

Vláda v druhé polovině června schválila návrh novely insolvenčního zákona. Předlohu mají nyní projednat poslanci. Došlo k zakotvení modelu, kdy se budou moci oddlužit všichni, jak podnikatelé, tak nepodnikatelé, během doby tří let, a to bez stanovení minimální výše procentuálního uspokojení věřitele. Tento krok může mít dopad na celou společnost, o peníze přijde státní rozpočet, i samotní […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

24. 07. 2023

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petronela

    18 prosince, 2015

    Nejlepší spolehnutí je sama na sebe… Tak jako jsem si sama vypátrala exekuci, tak se sama i musím postarat aby bylo na chleba. Nevěřím nikomu v tomto ohledu. Kdyby nebyl článek na webu http://www.jak­naregistry.cz kde jsem zjistila jak nahlédnout do registru tak jsem dnes a si na ulici. Hezké svátky

    Odpovědět