EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: PR článek

06. 10. 2016

0 komentářů

Hypotéky stále zlevňují. Dočkáme se do konce roku ještě poklesu úroků?

 


 

Úrokové sazby v létě roku 2008 dosahovaly 5,82 %. Úvěry s jednoletou fixací bylo možné tehdy sjednat i s rekordní sazbou 6 %. Přitom dnes o osm let později banky nabízí hypotéky s úrokovou sazbou o více jak čtyři procentní body nižší.

Éra klesajících úroků započala ekonomickou krizí

Za poklesem úrokových sazeb stojí ekonomická krize, která se podepsala jak na fungování amerického finančního trhu, tak i na fungování toho evropského. Podporu ekonomiky do svých rukou vzaly centrální banky. Ty se za pomoci kvantitativního uvolňování měny snažily opět rozproudit ekonomiku. A tak započala éra klesajících úrokových sazeb.

V loňském roce v září dosahoval úrok hypoték zhruba 2,11 %. Letos v srpnu klesl na neuvěřitelných 1,84 %. Mírné snižování nás nejspíš čeká ještě v posledních pár měsících roku 2016. Od příštího roku by úrokové sazby měly dle prognóz ekonomů opět nabrat vzestupný trend. Na výpočet hypotéky a vyřízení půjčky je tak nejvyšší čas.

Nejnižší úrokovou sazbu hypoték nabízí UniCredit Bank

Na konkrétní výši úrokové sazby závisí mnoho faktorů. Ovlivňuje jí nejen aktuální trend, ale i bonita klienta, výše půjčky, doba fixace či splatnost. Jaká banka ale nyní nabízí opravdu nejnižší úrok hypotečních úvěrů?

Na pomyslné špici je hypotéka od UniCredit Bank. Žadatelé o půjčku mohou v bance získat roční úrok již od 1,29 %. Jen o píď horší sazby se dočkají zájemci v MONETA Money Bank. Stačí využít efektivního snížení úroku a radovat se ze sazby 1,40 %. Pomyslnou třetí příčku aktuálně obsadila banka Wüstenrot s úrokem 1,59 %. 

Bramborové čtvrté místo obsadily hned tři hypoteční produkty. Roční úrokovou sazbu 1,79 % nabízí Česká spořitelna, Komerční banka i Equa Bank hypotéka

V případě refinancování klient získá mnohdy ještě výhodnější úrokové sazby. Jak je tedy vidno, úrok pod 2 % není žádnou utopií. Ba naopak, kdybychom se v našem žebříčku chtěli dostat nad 2 %, museli bychom zapátrat v druhé desítce TOP hypoték.

dotfox-2

TOP 6 bank s nejnižší úrokovou sazbou hypoték

 

Produkt

Úrok

Splatnost

Výše půjčky

UniCredit Bank

Hypotéka

od 1,29 %

5 – 30 let

od 200 000 Kč

MONETA Money Bank

Pružná hypotéka

od 1,40 %

5 – 30 let

od 300 000 Kč

Wüstenrot

Hypotéka

od 1,59 %

5 – 30 let

od 300 000 Kč

Česká spořitelna

Hypotéka

od 1,79 %

5 – 30 let

od 500 000 Kč

Equa Bank

Účelová hypotéka

od 1,79 %

5 – 30 let

od 300 000 Kč

Komerční banka

Hypotéka

od 1,79 %

5 – 30 let

od 200 000 Kč

Zdroj: Pujcka.co

Ceny nemovitostí prodražují jinak levné hypotéky

Dostupná data jasně ukazují, že hypotéky ještě nebyly levnější. S cenou úzce souvisí i dostupnost úvěrů na bydlení, která se taktéž zvyšuje. Avšak levné hypotéky nevnáší na realitní trh jen slunnost. Značným negativem momentální situace na trhu nemovitostí jsou ceny bytů a domů. Ty rostou a s nimi i objem hypoték.

S vyšší půjčenou částkou je velmi často spjata delší doba splácení a vyšší měsíční splátky. V konečném důsledku se tak úvěr velmi prodraží, a to ať už vás nadchne hypotéka od Komerční banky s úrokem 1,79 % nebo úvěr na bydlení od UniCredit Bank s 1,29 %.

V příštím roce nás čeká konec měnové intervence

Úrokové sazby byly v létě na svém rekordním minimu. Důkazem tomu je nejen srovnání hypoték, ale i graf a hodnoty Hypoindexu. Kdy ale bude strmému poklesu úroků následovat nárůst? 

Další zlevňování hypotečních úvěrů by jistě ocenili žadatelé o úvěr. I přestože prostor pro snižování úrokových sazeb ještě je, predikce analytiků tvrdí opak. Na zvyšování úroků by se měl podepsat nový zákon o spotřebitelském úvěru a měnová politika České národní banky. Především konec měnové intervence, který centrální banka plánuje na rok 2017.

Avšak právě stále prognózovaného zvyšování úrokových sazeb v příštím roce chtějí banky využít. Na podzim řada z nich připravuje ještě lákavější nabídky úvěrů na bydlení. Klienti mohou získat během října a listopadu nejen výhodnější úrokovou sazbu, ale i peněžní bonusy.

I přes analýzy se 100% přesností není možné říci, že hypotéky již nezlevní. Na to, zda osmiletý pokles bude nyní zastaven, si musíme ještě počkat.

dotfox-3

Zdroj: Hypoindex.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *