EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Roman Klein

02. 09. 2016

0 komentářů

Jak ušetřit na platbách hypotéky

 


 

Daňové odpočty hypoték mají jasná pravidla. Od základu daně si můžete odečíst úroky, které jste zaplatili za hypoteční úvěr. Svůj daňový základ tak můžete snížit až o 300 000 Kč ročně. Podmínkou však je, že nemovitost, kterou hypotečním úvěrem splácíte, bude sloužit k řešení vaší bytové potřeby. Pokud si koupíte nemovitost na hypotéku za účelem dalšího pronájmu, neřešíte tak svoji aktuální bytovou potřebu a úroky z této hypotéky nelze použít pro odpočet daně. To samé platí při koupi rekreačního objektu.

Další podmínkou je, že jste přímým účastníkem úvěru. Pokud např. manželé společně splácí hypotéku, ale hypoteční úvěr je psán pouze na jednoho z nich, může si zaplacené úroky odepsat ze základu daně pouze on. Daňový odečet bude poté uplatňovat při podání daňového přiznání, kde je nutné přiložit potvrzení o zaplacených úrocích, které vystavuje banka. Toto potvrzení vám banka zasílá zpravidla sama na začátku roku. Pokud se tak nestane, je potřeba si o potvrzení zažádat.

Překvapením může být pro některé klienty i samotná výše odečtu. Představme si příklad dvou rodin. Obě dvě rodiny mají stejnou splátku hypotéky a stejnou procentuální sazbu. První rodina hypotéku začíná splácet, zatímco druhá hypotéku již doplácí. Protože ze začátku tvoří většinu měsíčních splátek úroky z úvěru, odepíše si první rodina vyšší odečty než rodina druhá.

Historické okénko

Výše odečtu se měnila i historicky. Do roku 2008 existovali příjmové skupiny, kde se výše daní počítala podle výše základu daně. Pokud si člověk více vydělal, dostal se do vyšší příjmové skupiny a zaplatil daně s vyšší sazbou. Po reformně veřejných financí v roce 2008 byla zavedena tzv. superhrubá mzda a stanovena jednotná sazba daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 % ze základu daně.

U zaměstnance je základem daně tzv. superhrubá mzda. Superhrubá mzda je hrubá mzda (tj. mzda nesnížená o částky pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, které je povinen srážet a odvádět za zaměstnance zaměstnavatel) a zvýšená o částky odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, které je povinen platit zaměstnavatel. Pokud navíc přesáhne měsíční příjem 108 024 Kč, navyšuje se daň o solidární daň 7 %.

REKLAMA

Pokud hypotéku splácíte třeba už 10 let, odečty se vám měnily jednak finanční politikou státu a jednak díky změně poměru složení splátky (mění se výše splátky jistiny a splátky úroku).

Plánujeme výdaje

Se všemi vědomostmi, které máte k dispozici, si můžete hypotéku velmi dobře naplánovat. Od 1. prosince 2016 vejde v platnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, který umožňuje klientům splatit hypoteční úvěr předčasně, bez astronomických pokut ze strany bank. Klient zaplatí pouze účelně vynaložené náklady.

Nabízí se tedy otázka, zda nevyužít maximálních odpočtů ze začátku splácení úvěru a ušetřit tak na daních, a poté v příhodný čas nesplatit hypotéku předčasně s minimálními sankcemi. Další otázkou je, jak na nový zákon zareagují bankovní domy a úvěrové sazby.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *