EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Jak získat obecní byt

 

Výstavba nových obecních bytů v současné době takřka neprobíhá. Přesto i dnes nabízejí některé obce byty k pronájmu. Jedná se však povětšinou o byty po neplatičích zabavené v exekuci, nebo byty uvolněné po zesnulých. Jejich získání není jednoduchým procesem. Jak získat obecní byt v Praze?

Loading



 


Zejména v Praze, Brně a dalších velkých městech se zvyšují nejen ceny nemovitostí, ale stoupá i nájemné. Jednou z možností, jak ulevit rodinnému rozpočtu, je získání nájmu v obecním bytě. Pokud není zájemce přímo dědic nebo mu jeho zaměstnání nedává možnost dostat služební bydlení, existuje i několik dalších způsobů, jak může získat nájem v obecním bytě.
Každé město, obec a městská část má své vlastní podmínky, jak lze nabýt nájemních či vlastnických práv k obecnímu bytovému fondu. V  Praze se toto řídí zásadami a podmínkami pro nakládání s byty v majetku hlavního města Prahy svěřenými jednotlivým městským částem a konkrétními usneseními rady městské části, o nichž informují většinou vývěsky nebo webové stránky radnice a úřadů.

Obecní byt v Praze

Mezi základní předpoklady k získání obecních bytů patří zpravidla trvalé bydliště v daném místě s trváním v horizontu měsíců, ale třeba i několika let. Takovým příkladem je pronájem bytů sociálně slabším občanům na Praze 6, kteří musí být v době podání žádosti hlášeni k trvalému pobytu na adrese na území městské části minimálně po dobu tří let. Podané žádosti jsou poté vyhodnocovány Komisí pro sociálně bytové otázky.
Nejčastějšími metodami nabývání nájemních práv k obecním bytům jsou pořadníky se stálým seznamem zájemců o bydlení a výběrová řízení o konkrétní byty. Každé řízení se řídí pevně stanovenými kritérii, přičemž cena nájemného může být předem daná, nebo je zájemce vyzván k nabídnutí měsíční nájemné částky, či částky prvního nájemného. K soutěžení ceny může dojít formou tzv. obálkové metody. Byt v tomto případě získá ten, kdo nabídne největší částku.
Tzv. startovací byty jsou další možností, jak mohou mladí manželé, nesezdané páry s dítětem a rodiče samoživitelé splňující věkové kritérium 18 až 35 let získat roční nájemní smlouvu s možností opakovaného prodloužení maximálně na čtyři roky např. v městské části Praha 4. Ceny nájemného začínající na 50 Kč/m2 za měsíc se v zde s každým rokem o 10 Kč/m2 za měsíc zvyšují.
Obecní byty mohou být nabízeny i formou veřejného losování. Městská část Praha 10 v červnu letošního roku touto cestou nabídla uzavření nájemních smluv k 48 bytovým jednotkám. Nabízené byty rozdělila do pěti skupin dle věku a druhu partnerských vztahů žadatelů a určila jednotlivé podmínky a kritéria k zapojení se do losování.

Chcete obecní byt? Sledujte vývěsku

Chcete-li získat obecní byt, platí jedno základní pravidlo: Zajímejte se. Základní informace o obecních bytech zveřejňuje každá obec či městská část na vývěskách i webových stránkách. Podmínky pro jeho přidělování se liší a každá obec či městská část má také jiný počet volných bytů. Snadnější přístup k obecnímu bytu mají zpravidla lidé z „nedostatkových profesí“, jako jsou policisté, městští strážníci, zdravotnický personál či hasiči. Ovšem i na ostatní se může usmát štěstí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *