EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

02. 03. 2009

2 komentáře

Alfa a omega stavebního spoření: Cílová částka

 


 

Co je to cílová částka?

Podle Zákona o stavebním spoření „se cílová částka se rovná součtu vkladů, státní podpory, úvěru ze stavebního spoření a úroků z vkladů a státní podpory, po odečtení daně z příjmů z těchto úroků.“


Zájemce o stavební spoření vždy sjednává smlouvu o stavebním spoření na určitou cílovou částku (CČ). Ta však nevyjadřuje pouze budoucího hodnotu vkladů, úroků a státní podpory, ale představuje celkovou sumu peněz, kterou může účastník ze stavebního spoření získat k financování svých bytových potřeb. To znamená částku včetně případného úvěru ze stavebního spoření, jehož poskytnutí však banka podmiňuje splněním několika podmínek.

Nastavení cílové částky

Nastavení výše cílové částky závisí na rozhodnutí účastníka. Zpravidla záleží na tom, zda si klient bude chtít na smlouvě pouze spořit, nebo zda bude chtít v budoucnu čerpat úvěr ze stavebního spoření. Stavební spořitelny zpravidla omezují minimální hodnotu cílové částky, maximální výši nechávají bez omezení.

REKLAMA

Pokud klient zvažuje pouze spoření vyplatí se nastavení cílové částky podle doby, po kterou plánuje spořit, a to včetně započítání budoucích státních příspěvků a úroků z vkladů a státních příspěvků.

V případě, kdy klient uzavírá smlouvu o stavební spoření s tím, že si bude chtít zažádat o úvěr, rozhodování je složitější. Zde záleží na volbě typu úvěru. Na výběr má ze dvou variant, buď překlenovací, nebo tzv. přidělený úvěr ze stavebního spoření.

V situaci, kdy klient potřebuje peněžní prostředky ihned, zažádá si o překlenovací úvěr. V takovém případě volí cílovou částku rovnající se výši úvěru, ovšem s ohledem na své finanční možnosti a další podmínky banky (zajištění úvěru ručitelem, či nemovitostí).

V případě přiděleného úvěru klient od stavební spořitelny získává úvěr až po naspoření předem určené částky. Přičemž výše úvěru je rozdílem mezi cílovou a naspořenou částkou, která zpravidla činí min. 40 % CČ. Klient se tedy rozhoduje rovněž podle svých finančních možností s ohledem na splnění podmínek ze strany stavební spořitelny – zajištění úvěru.

REKLAMA

Často je velmi těžké z pohledu klienta odhadovat, jaké budou jeho finanční možnosti v budoucnu, a jak velkou částku úvěru bude chtít čerpat. Z tohoto důvodu stavební spořitelny umožňují cílovou částku v průběhu spoření měnit.

Při nastavení cílové částky je nutné počítat také s tím, že stavební spořitelny stanovují poplatek za uzavření smlouvy právě od výše cílové částky. Zpravidla se jedná o 1 % z cílové částky.V případě navýšení cílové částky klient zaplatí pouze rozdíl mezi novou a původní CČ.   

Důvody pro snížení či zvýšení cílové částky 

REKLAMA

Zvýšení cílové částky

  • účastník zjistí, že bude potřebovat půjčit více než při uzavírání smlouvy předpokládal
  • cílovou částku nesmí klient v žádném případě tzv. přespořit, pokud se tedy výše vkladu blíží cílové částce a klient chce pokračovat ve spoření musí si ji navýšit

Snížení cílové částky  

  • pokud chce účastník dosáhnout dříve přidělení cílové částky
  • z nutnosti snížit měsíční vklad

Důsledky snížení či zvýšení cílové částky

Cílovou částku lze měnit pouze se souhlasem stavební spořitelny, přičemž podmínky pro zvýšení či snížení cílové částky si spořitelny stanovují individuálně. Zejména klienti se staršími smlouvami by si měli podmínky pořádně prostudovat. Při zvyšování cílové částky jim reálně hrozí, že s spolu s přijdou o původní podmínky smlouvy, což může například znamenat snížení úrokové sazby ve fázi spoření. 

Důsledky změny cílové částky jsou zpravidla

  • zaplacení úhrady (poplatku) ve výši stanovené stavební spořitelnou z rozdílu, o nějž se cílová částka zvyšuje
  • klient přijde o poplatek, který již za vyšší cílovou částku zaplatil při uzavírání smlouvy
  • hodnotící číslo se vypočítává nově k nejbližšímu rozhodnému dni
  • podle podmínek stavební spořitelny se může oddálit okamžik přidělení cílové částky
  • počátek smlouvy se nemění
  • podmínkou povolení zvýšení cílové částky ze strany stavební spořitelny může být přechod na jiný tarif či vzdání se sjednaných úrokových zvýhodnění

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    10 května, 2009

    Chci se zeptat, nemáte někdo zkušenosti se stavebním spořením PERSPEKTIV od ČMSS ? Dostal jsem nabídku o uzavření stavebka. Po konzultaci s poradcem mě byla nabídnuta varianta – cílová částka 5 000 000 Kč. Prý z toho můžu čerpat okamžitě úvěr a o to kolik si vemu uvěr, se mi snižuje cílová částka. Není to zbytečně mnoho ta cílová částka? chci dávat tak kolem 5000 kč měsicně do rekonstrukce. Budu rekonstruovat barák + vyplacení příbuzných. = náklady na bydelení se vším všudy cca 3 000 000 Kč. Budu provádět časem né najednou.Myslíte si že je to správná volba? Nebo by bylo lepší si vzít klasický úvěr na danou věc a po jejím splacení další? Předem děkuji za radu nebo za navrhnutí nějakého produktu.

    Odpovědět

  • Radek

    11 května, 2009

    Cílová částka 5mil.Kč je naprostý nesmysl. Překlenovací úvěr si sice můžete vzít, ale v objemu celé cílové částky – ta se o něj nesnižuje (to ale nejspíš píší u článku, u něhož se ptáte…).
    Záleží na tom, jak rychle budete potřebovat vyplatit příbuzné, kdy budete chtít rekonstruovat a tak. Podle toho lze volit produkty.

    Odpovědět