EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

18. 05. 2010

0 komentářů

Daň z nemovitostí: Je vyšší a termín se blíží!

 


 

Částka uvedená na složence s výměrem daně z nemovitostí mohla překvapit nejednu domácnost. V letošním roce došlo ke zvýšení většiny sazeb daně na dvojnásobek. Výjimky ze zvýšení (a tedy ponechání loňské sazby) se dočkala pouze zemědělská půda a stavby určené pro "ostatní podnikatelské činnosti", u nichž byl již v loňském roce základ daně oproti bytům desetinásobný.

Termín pro úhradu složenek je k 31. květnu 2010. V letošním roce termín úhrady vychází na pondělí. Pokud budete daň platit převodem z účtu, je nezbytné peníze odeslat nejpozději v pátek 28. května 2010, aby byly na účet finančního úřadu připsány v den splatnosti daně. Podle novely zákona o platebním styku již není jako termín zaplacení daně stanoven den, kdy byly peníze odečteny z účtu plátce daně, ale den, kdy jsou připsány na účet finančního úřadu.

Při hotovostní platbě můžete zajít na pokladnu finančního úřadu v pondělí. Platbu je možné uskutečnit na pokladně libovolného finančního úřadu. Není tedy nutné navštívit místně příslušný finanční úřad, který se v případě daně z nemovitosti určuje podle místa, kde se nemovitost nachází, nikoli podle místa bydliště jejího majitele.

Jak zaplatit daň z nemovitosti?

Zřejmě nejsnazší možností úhrady daně z nemovitosti je zanést daňovou složenku na poštu a uhradit ji. Výhodou této metody je nulová cena za převod peněz, neboť za platbu daňovou složenkou se neplatí žádné poplatky. Nevýhodou bývají fronty spojené s termínem pro platbu daní.

Druhou možností je zaplatit daň v hotovosti na pokladně finančního úřadu. I v tomto případě se ale člověk pravděpodobně nevyhne frontám, ale i tento způsob platby je bezpoplatkový.

Při převodu z účtu je hlavní výhodou možnost zadání příkazu prostřednictvím kanálů přímého bankovnictví kdykoli bez nutnosti navštívit budovu banky, pošty či finančního úřadu. Cena za platbu závisí na bance, u níž má plátce daně běžný účet, a pohybuje se od "zdarma" po řádově desetikorunu (podle zvoleného způsobu zadání platebního příkazu).¨

Údaje pro platbu převodem z účtu jsou shodné s údaji uvedenými na daňové složence. Jediný rozdíl je u "konstantního čísla", které by u bankovního převodu mělo být 1148 místo na složence předtištěného 1149.

Samotná platba je identifikována několika způsoby:

  • Předčíslí účtu sděluje finančnímu úřadu, jakou daň platíte. Pro daň z nemovitostí je předčíslí 7755.
  • Číslo účtu identifikuje konkrétní finanční úřad. Tím je finanční úřad místně příslušný lokalitě, v níž se nemovitosti nachází a může tak být odlišný od finančního úřadu pro platbu daně z příjmů. Kód banky je stejný pro všechny finanční úřady – 0710 (Česká národní banka)
  • Variabilním číslem se identifikuje plátce daně. Pokud má přidělené DIČ, použije ho jako variabilní číslo u platebního příkazu, pokud DIČ přidělené nemá, použije rodné číslo.
  • Konstantní číslo se liší podle způsobu platby: 1148 pro bankovní převod, 1149 pro platbu složenkou.

Jaké základy daně vzrostly

Daň z nemovitostí je v letošním roce vyšší než v loňském. Za zvýšením daní stojí hospodářská recese, přičemž jedním ze způsobů řešení souvisejícího výpadku příjmů obecních úřadů, kterým výnos daně z nemovitostí náleží, bylo zdvojnásobení většiny sazeb daně.

Tabulka: Vybrané sazby daně z nemovitostí v loňském a v letošním roce

 

Sazba daně

rok 2009

rok 2010

Obytné domy a byty

1 Kč/m2

2 Kč/m2

Chaty a chalupy

3 Kč/m2

6 Kč/m2

Samostatné garáže

4 Kč/m2

8 Kč/m2

Průmyslové apod. objekty

5 Kč/m2

10 Kč/m2

Kanceláře a služby

10 Kč/m2

10 Kč/m2

Stavební pozemky

1 Kč/m2

2 Kč/m2

Zastavěné plochy a nádvoří

0,1 Kč/m2

0,2 Kč/m2

Aby to nebylo málo, mohou obce ještě stanovit obecní vyhláškou místní koeficient, který může být 2, 3, 4 nebo 5. Výsledná daň tak může být nikoli dvojnásobná oproti loňskému roku, ale až desetinásobná v případě zavedení tohoto koeficientu v maximální výši.

Daň nemusí být zaplacena vždy celá

K 31. květnu 2010 musí být zaplacena daň z nemovitostí v celé výši pouze v případě, že je nižší než 5 tis. Kč. To je sice nejčastější případ, ale vlivem zvýšení v letošním roce se při současném zavedení místního koeficientu může nad tuto hranici dostat více plátců než v minulých letech.

Pokud daňová povinnost 5tisícové hranici překročí, může daňový poplatník zaplatit pouze 1. ze dvou splátek. Pokud navíc podniká v zemědělské výrobě a chovu ryb, nemusí platit ani tu – první zálohu musí uhradit až v úterý 31. srpna 2010.

TIP:

Doplatek (2. splátka) daně u všech poplatníků s daňovou povinností přesahující 5 tis. Kč ne následně nutné uhradit do úterý 30. listopadu 2010.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *