EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

25. 06. 2010

0 komentářů

Jak si představují nízkoenergetické bydlení mladí architekti?

 


 

Českomoravská stavební spořitelna loni v říjnu vyhlásila ve spolupráci s Českou komorou architektů studentskou architektonickou soutěž Nízkoenergetický dům ČMSS 2010. Úkolem soutěžících bylo navrhnout nízkoenergetický rodinný dům pro tří- až pětičlennou rodinu, přičemž náklady na výstavbu domu přesáhnout částku 5 milionů korun.

Do soutěže bylo celkem přihlášeno 39 prací, které reprezentovaly studenty z celkem sedmi fakult  architektonického či stavebního směru. Mezi přihlášenými byli studenti VUT Brno, ČVUT Praha a TU Liberec a VŠUP Praha.

Výsledky architektonické soutěže byly vyhlášeny toto úterý. Odborná porota, v které zasedli zástupci České komory architektů a ČMSS, rozhodla o udělení cen 6 soutěžním návrhům a mimo soutěž ocenila další dva návrhy. Pod tímto odstavcem publikujeme galerii těch nejúspěšnějších, přičemž bližší informace včetně dalších vizualizací získáte kliknutím na jméno autora. Kompletní přehled soutěžních návrhů naleznete na webových stránkách http://www.cmss.cz/info/o-spolecnosti/novinky/architektonicka-soutez-prehled-praci.html.

1. cena: nebyla udělena

2. cena a) Tomáš Hlavsa, Fakulta architektury VUT Brno

REKLAMA

Dům je navržen v pasivním energetickém standardu. Stavebním materiálem jsou betonové tvarovky, nepálené cihly a dřevo. Vytápění domu zajišťuje systém rekuperace vzduchu Atrea, přičemž měrná spotřeba tepla na vytápění při návrhové venkovní teplotě -18 oC činí 17,85 kWh/(m2.rok). Odhadovaná cena domu je 2 905 000 Kč.

2. cena b) Martin Stára, Kamil Štajgl, Radovan Vacík, Tomáš Lindovský, všichni Fakulta architektury ČVUT Praha

Konstrukce domu je ze dřeva s tepelnou izolací a obkladem z modřínových latí. V interiéru je nejčastěji používaným materiálem dubová překližka. Dům je vytápěn podlahovým topením napojeným na tepelné čerpadlo země/voda, ohřev vody je zajištěn solárními panely na střeše domu. Předpokládaná cena tomu je 4,2 miliony Kč.

3. cena Jiří Bužek, Fakulta architektury VUT Brno

REKLAMA

Autoři studie navrhnuli dvě varianty konstrukčního řešení. V prvním případě je dům kompletně navržen ze stavebního systému porotherm, jehož výhodou je cena a rychlost výstavby. V druhé variantě je základním konstrukčním prkem dřevo a beton doplněné tepelnou izolací – slámou. Dům je navrhován nejen s ohledem na úsporu energií, ale také s nízkými nároky na rozlohu stavebního pozemku.  Z tohoto důvodu je zahrada umístěna na střeše domu.  

4 – 6. cena a) Jan Hejl, VŠUP Praha, katedra architektury

b) Zdeněk Chmel, Fakulta architektury VUT Brno

c) Blanka Navrátilová, Fakulta architektury ČVUT Praha

REKLAMA

Mimo soutěž byli Českomoravskou stavební spořitelnou odměněny také 2 návrhy Gabriely Blažkové a Veroniky Dobešové (Fakulta architektury VUT Brno).

 

Titulní obrázek tohoto článku je vizualizací soutěžního návrhu Martina Daňka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *