EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Výše daně z nemovitosti bude záležet na obecních zastupitelstvech

 


 

Daň z nemovitosti se dělí na dvě části. Na daň ze staveb a daň z pozemku. Plánované změny se právě budou týkat jen daně z pozemku. S daní ze staveb se zatím nic dít nebude.


Celková výše daně by se měnit neměla, tedy pokud to tak budou chtít obce. „Plánem ministerstva financí není zvýšit daň z nemovitostí. Chceme pouze umožnit obcím, aby mohly rozlišit koeficient daně z pozemku dle kvality infrastruktury v konkrétní části obce. Skutečná výše daňové zátěže, zda se bude zvyšovat, či snižovat, závisí na rozhodnutí zastupitelstva obce po zohlednění místních podmínek. Celá záležitost se bude týkat pouze daně z pozemku, nikoli ze staveb,“ uvedl Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Daně musí lidé platit na základě vlastnického nebo uživatelského práva k nemovitosti. Povinnost zaplatit tuto daň má tedy vlastník nemovitosti. Pokud je majitelů víc, platí ji nerozdílně a společně. Pokud tedy nebude část daně uhrazeno, soud ji může vymáhat po kterémkoli spoluvlastníkovi.

Daň z nemovitosti se v lednu měnila

Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí byl letos v lednu novelizován. Zákon říká, že obec může obecně závaznou vyhláškou pro všechny nemovitosti na území celé obce stanovit jeden místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5. Tímto koeficientem se vynásobí daň daňová povinnost poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, staveb, samostatných nebytových prostorů a za byty, popřípadě jejich souhrny soubory, s výjimkou pozemků uvedených v § 5 odst. 1.

Od začátku letošního roku platí, že každý spolumajitel stavby může podat daňové přiznání a následně odvádět daň pouze za svůj spoluvlastnický podíl. To dosud bylo možné pouze u daně z pozemků. Změna ovšem znamená hrozbu, díky níž se mohou spoluvlastníci dostat do konfliktu s finančním úřadem a vyfasovat velké sankce.

Výnos daně z nemovitosti se stává stoprocentním příjmem rozpočtu té obce, kde se daná nemovitost nachází.
Předpokládáme ale, že v řadě obcí proběhnou diskuse o použití výnosu daně a o kvalitě služeb a hospodaření obecního úřadu. Občané jistě budou chtít vědět, co jim z případně vyššího výnosu obec zajistí a jak se projeví v obecním rozpočtu. Nepřímým důsledkem tak bude i zvýšení kontroly ze strany veřejnosti,“ doplňuje Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Vyjádření ministerstva financí

Skutečnost, jestli se daň zvýší nebo nikoli, bude záležet na rozhodnutí obecních zastupitelstev, nikoli na vůli Ministerstva financí. Věcný záměr bude předložen v polovině roku 2012 s tím, že účinnost by mohla být od roku 2014. Hlavní myšlenka je ta, že daň z pozemku by měla odrážet kvalitu obecní infrastruktury a občanské vybavenosti v části dané obce, takže logicky bude cena pozemku a výše daně korelovat. Přesný mechanismus výpočtu se v tuto chvíli připravuje,“ řekl Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *