EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Náhrobní kámen či dovolená…Vánoční přání se nemusí vždy splnit

 

Letos chtějí být Češi na Vánoce s financemi opatrnější než loni. Do jaké míry se jim to podaří ukáže až povánoční zúčtování. Kolik a za co utrácejí? Vybrat ten správný dárek není jednoduchý úkol. Co si počít s nechtěným dárkem?

Loading



 


Dárky, dekorace, jídlo a pití se Čechům v letošním roce na Vánoce opět prodraží. Přesto letos chtějí být opatrnější než loni. V průměru utratí 8 000 korun. Mnozí si ale do kapsy sáhnou ještě hlouběji. Průzkum společnosti Profi Credit ukázal, že nadprůměrně štědré Vánoce dopřeje svým blízkým více než třetina Čechů.
„Každý desátý Čech má po Vánocích na účtu dokonce o 17 000 korun méně. Přesto plánujeme utratit méně peněz než vloni, kdy průměrná částka vydaná za dárky byla 4 800 korun,“ říká marketingová ředitelka Profi Credit Dana Hakavcová. Slováci jsou o Vánocích štědřejší. Za dárky utratí průměrně v přepočtu 5 000 korun, tedy o 15 % více než v loňském roce.

Vánoční půjčky nejsou řešením

Vánoční stres spojený se zvýšenými útratami dopadá podle průzkumu ING Bank téměř na polovinu české populace. Podobně jsou na tom i Rumuni či Španělé. „Průzkum ukázal i pozitivní trend. Lidé napříč Evropou lépe plánují své výdaje za Vánoce a dva z pěti na Vánoce cíleně šetří, což je o 8 % více, než v loňském roce,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR, a dodává: „I přesto, že řada lidí začíná dělat včas tato chytrá finanční rozhodnutí, stále se najdou tací, kteří jsou ochotni si na vánoční dárky půjčit.“
Nákup dárků někdy řešil půjčkou každý osmý Čech a dokonce třetina podle průzkumu Profi Credit o takové půjčce uvažuje. Vánoční půjčky se pohybují v průměru kolem 10 000 korun. „Už vloni jsme zaznamenali, že si lidé půjčovali vyšší sumy, protože využívají vánočních a povánočních slev k větším investicím do svých domácností,“ říká Dana Hakavcová z úvěrové společnosti Profi Credit a varuje, aby lidé nepodlehli nákupnímu šílenství: Půjčky by měly sloužit k nákupu věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok.“

Neutrácejte bezhlavě

Vánoční přání blízkých nemusí být vždy jednoduché splnit. Ukazuje to i téměř pět tisíc vánočních přání, které Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) sesbírala v rámci vánoční soutěže. Přestože k nejčastějším přáním patří ta klasická, jako je například bílé zboží, vybavení domácnosti či rodinná dovolená, na seznamu se mohou objevit i přání méně tradiční. Ježíšek si tak nemusí poradit například se zakoupením náhrobního kamene ani „odstraněním“ některých úředníků.
Ne všechna přání se plní a tak Ježíšek často nadělí i dárky, které obdarovaní nemusejí ocenit. Pod loňským vánočním stromečkem dostala nechtěné dárky dokonce téměř čtvrtina Čechů. Co si s nepovedeným dárkem počít?

Dar nedar lze vrátit

Občanský zákoník umožňuje vrátit zboží nakoupené přes internet či mimo prostory určené k podnikání (například na ulici) během 14 dní. Lhůta začíná běžet převzetím věci, proto v období Vánoc nemusí být dostatečná. „Kdo nakupoval na internetu s předstihem, mohl se o výhodu vrácení zboží připravit,“ připomíná Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu, a pokračuje: „Naštěstí řada e-shopů zákazníkům, kteří nakupují s předstihem, jejich aktivitu kompenzuje a dává jim možnost zboží vrátit například do konce roku. Povinnost jít nad rámec zákona sice nemají, ale lákají-li před Vánoci koupěchtivé zákazníky na prodlouženou možnost vrácení zboží, musejí ji dodržet.“
Vrácení zboží do běžného obchodu je komplikovanější. Ze zákona nemůžete nic vrátit bez udání důvodu. „Možnost vrátit či vyměnit zboží je zejména ve velkých obchodech a řetězcích obvyklá, není to však povinnost podnikatele,“ varuje Lukáš Zelený. Podmínky kamenných obchodů jsou individuální. „Konkrétní informace můžeme nalézt v prodejních řádech nebo na účtenkách. Doporučujeme, abyste se už při nákupech zeptali, zda půjde zboží případně vrátit a pokud ano, tak za jakých podmínek a do kdy,“ doporučuje Lukáš Zelený.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Prázdná peněženka

Vánoční půjčka: Dobrý sluha, nebo špatný pán?

Vánoční svátky se kvapem blíží. Záplatou na napnutý finanční rozpočet v době předvánoční bývá často půjčka. Banky před neuváženým nákupem vánočních dárků na úvěr varují. Jak si půjčit chytře, abyste na půjčku nedoplatili?

Text: Jana Zámečníková

25. 11. 2016


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *