EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Nájemné tlačí vzhůru ziskuchtiví majitelé bytů. Roste i cena elektřiny, vody i tepla

 

Mít střechu nad hlavou je v dnešní době opravdu drahé. Navíc náklady nijak nepolevují. Právě naopak. V červenci podle dat Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny zrychlily meziroční růst na 2,9 procenta z červnových 2,7 procenta. Nájemné v oddíle bydlení se za rok zvýšilo o čtyři procenta.

Loading



 


Kromě nájemného rostou i další náklady na bydlení. Například elektřina podle ČSÚ zdražila meziročně o 10,4 procenta, plyn o 3,6 procenta a vodné a stočné o 2,6 procenta.
Inflační tlaky v české ekonomice tedy zatím nepolevují a vzhledem k tomu, že za inflací stojí především rostoucí náklady na bydlení, ani hned tak nezmizí. Nejde přitom pouze o tržní nájemné, ale i o rostoucí ceny energií, z nichž třeba ta elektrická je aktuálně o více než 10 % dražší než loni,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.
Zvyšuje se cena plynu, tepla i vody. Vzrůstající položkou je i tzv. imputované nájemné. To představuje téměř desetinu spotřebitelského koše a které vlastně přímo vnáší do inflace tržní ceny nových bytů a rodinných domů, náklady na rekonstrukce atp. „Bez obratu na realitním trhu není tedy útlum inflačních tlaků spojených s bydlením příliš pravděpodobný. Zvlášť když se obrat nedá v důsledku „zeleného“ úsilí předpokládat ani na energetických trzích,“ dodá Dufek.

Nájmy odrážejí ceny bytů

Čím vyšší jsou ceny bytů, tím výrazněji se zvyšuje cena nájemného. Ale většinou nájemné zdražuje později, a to kvůli poptávce po bydlení.
Problém je, že majitelé bytů vidí rostoucí ceny nemovitostí a zjišťují, že by mohly ceny nájemného ještě zvýšit. Ceny nájemného pravděpodobně tedy nadále porostou.
Do budoucna lze očekávat, že se růst cen nájemného nezastaví, dokud se budou ceny nemovitostí zvyšovat. Ke snížení tempa růstu cen nájemného by pomohlo, kdyby se zvýšila nabídka bytů na realitním trhu. Bytová výstavba ve větších městech však vázne kvůli špatným stavebním předpisům, které neúměrně prodlužují stavební řízení,“ dodal Štěpán Křeček, analytik BH Securities.

Tip: Podívejte se na vývoj nájemného za letošní rok v jednotlivých městech ČR

Cena elektřiny dlouhodobě roste

Domácnostem z rodinného rozpočtu ukrajují i ceny energií. Například cena elektřiny stále roste a s dalším zdražováním je potřeba počítat.
Očekávám, že ke konci roku budou mnozí nuceni ceny zvyšovat, ale určitě to bude v menším rozsahu než na počátku tohoto roku,“ řekl před nedávnem Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.
Meziroční inflace je tedy téměř tříprocentní hranici a stále platí, že za její polovinu jsou odpovědné rostoucí náklady na bydlení. Nejenom ceny nemovitostí a nájmů, ale i energie, vodné, stočné a další služby, bez kterých se nelze obejít, soustavně zdražují. A jak naznačují ceny silové energie v zahraničí, například konec zvyšování účtů za elektřinu zůstává ještě v nedohlednu,“ řekl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
Podle Kovandy by však letošní růst cen elektřiny neměl být tak citelný. Apeluje však na domácnosti, aby se připravily na zdražování i v příštích letech. Elektřina bude prý zdražovat v průměru o deset procent ročně, a to kvůli přechodu ekologicky šetrnější, ale dražší, zdroje energie.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *