EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Nezapomeňte na daň z nemovitých věcí. Čas máte jen do konce ledna

 

Koupili nebo zdědili jste loni byt, dům, či jinou nemovitost? Určitě máte veškerého zařizování dost a jste rádi, že je to za vámi. Ale nezapomeňte ještě vyřešit daň z nemovitých věcí. Letos můžete daňové přiznání z nemovitosti podat nejpozději 31. ledna 2018.

Loading



 


Daň z nemovitých věcí se týká všech, kteří nějakým způsobem v roce 2017 získali nemovitost. Počítá se do toho nejen koupě, ale i dědictví nebo dar. Daňové přiznání musíte podat příslušnému finančnímu úřadu. Tedy tomu, pod který spadá daná nemovitost. Vaše bydliště v tomto případě není důležité.
Daň z nemovitých věcí se skládá z daně z pozemků a ze staveb a jednotek. Týká se vás i tehdy, když vlastníte jen část nemovitosti a získali jste ji třeba až ke konci roku 2017. Jestliže jste se stali majiteli nemovitosti až na konci roku, máte na daň z nemovitých věcí více času. Daňové přiznání  musíte odevzdat do tří měsíců od zápisu do katastru nemovitostí, ve kterém se dané změny zanesly do katastru nemovitostí.
Koupím-li koncem roku, podám návrh na zápis do katastru nemovitosti ve „starém“ roce a není-li „ve starém roce“ zapsáno, podávám přiznání do 3 měsíců od konce měsíce, ve kterém bylo zapsáno. Kupní smlouva uzavřena v listopadu 2017, na katastrální úřad doručeno např. 30. 11. 2017, do 31. 12. 2017 nezapsáno, k zápisu dojde až např. 9. 3. 2018. Pak je povinnost podat přiznání nejdéle do 30. 6. 2018. V tomto termínu je pak i splatná daň. Nikoli tedy v obvyklé lhůtě do 31. 5.,“ vysvětluje Jana Janoušková, daňová specialistka KODAP.

Otálet se nevyplácí

S podáním žádného daňového přiznání není dobré váhat. Stejně je to i u daně z nemovitých věcí. Pokud se s přiznáním zpozdíte o více než pět pracovních dnů, zaplatíte ještě úroky z prodlení. Finanční úřad vám k dani přidá úroky z prodlení ve výši 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den, o který podáte daňové přiznání později. Maximální penále má strop a může se vyšplhat na 300 tisíc korun. Minimálně si však připlatíte 500 korun navíc.

Veliká rekonstrukce? Daň z nemovitosti se vás také týká

Dům už máte dlouho, a tak vás přiznání k dani z nemovitých věcí nechává v klidu. Jenže ne vždy se vás toto přiznání netýká. Pokud jste v loňském roce měnili charakter či výměru nemovitosti, nebo jste prováděli rozsáhlou rekonstrukci, daň se vás týká. Samozřejmě se nejedná o rekonstrukci kuchyně, ale například o přístavbu, kterou se změnila výměra nemovitosti. Změnou, která bude zajímat finanční úřad, je i pokud jste z pozemku udělali stavební parcelu.

Na platbu je čas

Do konce ledna musíte jen podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí, ale na platbu máte času dost. Daň vaši peněženku provětrá až v květnu. Zaplatit musíte do 31. května 2018.
Výši vyměřené daně se dozvíte od finančního úřadu. Fyzickým osobám zašle do schránky složenku s výší daně a právnickým osobám přijde informace do datové schránky.

Výše daně se liší

Daň není všude a pro všechny stejně vysoká. Výše daně záleží na typu nemovitosti, ale i na lokalitě, ve které se nachází. Různý výpočet se pak používá pro rodinný dům, ornou půdu, vesnici se stovkou obyvatel, nebo pro velké město. Koeficient výpočtu si může obec stanovit vyhláškou.

REKLAMA

Jak se daň z nemovitých věcí počítá

Daň z nemovitých věcí se počítá docela komplikovaně, zvlášť se počítá z pozemků a zvlášť ze staveb.
Pozemky: základ daně vychází velikosti pozemku a z ceny za 1 m2 (zemědělská půda – např. pole, vinice, lesy, rybníky) nebo z výměry pozemků (např. stavební pozemky, zastavěné plochy). Sazba daně je různá podle typu pozemku (např. 0,75 % u zahrady). U stavebních pozemků záleží ještě na koeficientu podle velikosti obce.
Stavby: vychází se z výměry zastavěné plochy, sazba je v rozmezí 2 – 10 Kč za m2 (např. byty mají sazbu 2 Kč za m2, samostatné garáže 6 Kč/m2). Záleží na počtu podlaží stavby a velikosti obce a na tom, zda obec rozhodla o stanovení místního koeficientu.
Příklad na daň z bytu, který se nachází v Praze. Praha má místní koeficient 5, byt rozlohu 90 m2 a součástí je pozemek přesahující zastavěnou plochu stavbou domu (tj. nutné použití koeficientu 1,22 pro výpočet tzv. upravené podlahové plochy ve výši 1,22): upravená plocha bytu = 90 x 1,22 =  109,8 = 110; daň = 110 x 5 x 2 = 1 100 Kč.
Výpočet daně doporučujeme provést pomocí aplikace EPO na stránkách finanční správy. Tato aplikace je velice návodná a při vyplňování řadu parametrů a koeficientů sama „hlídá“, včetně správného zaokrouhlení.
Janoušková Jana, daňová specialistka KODAP

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *