EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Luboš Svačina

01. 07. 2010

1 komentář

Nový inzertní server Wikireality.cz chce konkurovat Srealitám

 


 

 

Provozovatelem portálu Wikireality.cz (www.wikireality.cz) je společnost Aukro s.r.o., která je součástí polské skupiny Allegro, a na českém internetu provozuje velice úspěšný aukční portál stejného jména (www.Aukro.cz).

V čem spočívá výjimečnost Wikireality.cz?

Tvůrci nového portálu slibují celou řadu novinek a odlišností v porovnání s realitními servery dosud působícími na českém internetu. Hlavním lákadlem je bezesporu systém plateb za inzerci, kdy inzerent neplatí za pouhé „vyvěšení“ inzerátu, ale až za faktickou realizaci obchodu.

Výše standardního poplatku v případě prodeje nemovitosti činí 0,2 % z prodejní ceny nemovitosti, přičemž celková suma může činit maximálně 10 000 Kč za jednu transakci. Za zprostředkování pronájmu si provozovatel serveru Wikireality.cz bude účtovat 10 % z částky měsíčního nájmu.

Tvůrci Wikireality.cz deklarují, že chtějí přispět ke zlepšení úrovně služeb poskytovaných realitními kancelářemi. Jedním z nástrojů, jak toho dosáhnout je podle jejich názoru sdílení zkušeností s poskytovanými službami. Za tímto účelem na svém portále umožní klientům hodnotit práci realitních makléřů a nabízené služby realitních kanceláří.

REKLAMA

Další novinkou, po které již realitní kanceláře delší dobu volají, je zamezení násobného zobrazování inzerátů k jedné a té samé nemovitosti. K takovým případům totiž dochází téměř na všech dosud fungujících realitních serverech. Wikireality slibují, že zdvojené (nebo vícenásobné) nabídky tzv. spáruje a návštěvník tím pádem kliknutím na vybranou nemovitost ihned uvidí všechny cenové nabídky jednotlivých makléřů, kteří danou nemovitost nabízejí. Klient se poté bude moci rozhodnout nejen na základě ceny, ale také ratingu konkrétního makléře.

Wikireality chtějí svým návštěvníkům nabídnout také možnost vyhledávání vhodných nemovitostí prostřednictvím mapového rozhraní. Výhledově by měly být na serveru k dispozici také cenové mapy jednotlivých lokalit vycházející ze skutečně realizovaných cen. Rychlost spuštění této funkce a její kvalita bude samozřejmě závislá na množství realizovaných transakcí v dané lokalitě. Nejedná se o nijak zásadní novinku, podobnou službu nabízel například nyní již neexistující portál MapMap.cz.

Soukromá inzerce pouze na Bezrealitky.cz

Na serveru Wikireality.cz nebude možné publikovat soukromé inzeráty. V odůvodnění zástupci serveru uvádějí, že svou koncepci chtějí postavit na výlučné spolupráci s realitními kancelářemi, nicméně jedním z důvodů této „exkluzivity“  je určitě také fakt, že společnost Aukro před nedávnem navázala úzkou spolupráci se serverem Bezrealitky.cz a Wikireality by soukromou inzercí do jisté míry tento server „kanibalizovaly“. Zákaz inzerování mají také všechny společnosti fungující na principu multilevel marketingu (pyramidy).

Ačkoliv provozovatelé serveru Wikireality.cz původně avizovali ostré spuštění portálu nejpozději do 30. 6. 2010, zatím se tak nestalo. Registrovaným uživatelům je zatím dostupná pouze betaverze připravovaného systému. Spuštění serveru nyní Aukro podmiňuje získáním dostatečného množství inzerentů a tím pádem i nemovitostí k prodeji či pronájmu. Zatím se „naplněnost“ podle informací dostupných na úvodní stránce portálu pohybuje těsně nad 95 %.  

REKLAMA

Nejdůležitější bude start

Úspěch nového portálu však bude přirozeně záviset na schopnosti získat velké inzerenty a případně oslovit společnosti, které se v minulosti nepohodly s provozovateli serveru Sreality.cz. Dosud největším úlovkem serveru Wikireality.cz je navázání spolupráce se sítí realitních kanceláří Century 21. Vedle Century 21 bude určitě dalším cílem zlákat společnost RE/MAX, která se po koordinovaném bojkotu, do kterého se zapojily také M&M Reality a realitní kancelář STING, rozhodla se serverem Sreality.cz rozvázat spolupráci. Zbývající dvě společnosti se po uklidnění situace a návratu k původním podmínkám inzerce na server Sreality.cz vrátily.

Tip: O plánovaných úpravách podmínek inzerce na realitním serveru Sreality.cz a reakcích realitních kanceláří se více dočtete v článku "Sreality.cz mění podmínky inzerce. Realitky se bouří" nebo "Sreality.cz jsou v pasti… skončí bez realit?".

Pro úspěch nového serveru hovoří silné zázemí společnosti Allegro, atraktivní cenová strategie a možnost propojení inzerce Wikirealit s aukčním portálem Aukro. Do karet tvůrcům portálu rovněž hraje oslabení pozice Srealit. Na druhou stranu proniknout na trh online realitní inzerce bude nesmírně složité, přičemž nejdůležitější bude začátek a to, zda se tvůrcům podaří nastartovat potřebný lavinový efekt. Pokud se Wikirealitám nepodaří v průběhu relativně krátké doby od startu násobně zvyšovat příliv nových inzerentů a tím i počet inzerátů, pravděpodobně zapadne do průměru. Potom jí nezbude než vyklidit pozice, nebo čekat na případné klopýtnutí leadrů. Po zkušenostech, které prodělaly Sreality.cz , to čekání však může trvat zatraceně dlouho.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • M.Chalupa

    9 března, 2016

    Naprosto neseriozní firma. Již cca 1 rok neoprávněně nabízí k prodeji náš pozemek, který my ovšem prodávat nemíníme. Rozhodně ne přes Wikireality nebo spřízněné Realityiq, apod.
    M. Chalupa

    Odpovědět