EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

27. 09. 2021

0 komentářů

Nový stavební zákon – 5. díl: Změny při vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu

 

Ani proces vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu se nevyhne v souvislosti s novým stavebním zákonem určitým změnám. Co bude od poloviny roku 2023 jinak?

Loading



 

Podání žádosti o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu

V současnosti musíte o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu požádat u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v jehož správním obvodu se nachází největší část zemědělské půdy. Pokud by se rozhodovalo o odnětí nad jeden do deseti hektarů výměry, rozhodoval by krajský úřad.

Žádost o souhlas s odnětím zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu musí kromě náležitostí podle správního řádu obsahovat účel zamýšleného odnětí, vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond a zdůvodnění, proč je navrhované řešení z hlediska ochrany zemědělského půdního fondu, životního prostředí a ostatních zákonem chráněných veřejných zájmů nejvýhodnější,“ vysvětluje advokát Jan Tomíšek a advokátní kanceláře Rowan Legal.

Opravný prostředek při nevyhovění žádosti  

Na vyřízení žádosti má orgán ochrany zemědělského půdního fondu lhůtu stanovenou správním řádem – žádost vyřídí do třiceti dnů od jejího podání, v odůvodněných případech lze lhůtu prodloužit o dalších třicet dnů.

„Souhlas je součástí navazujícího rozhodnutí podle stavebního zákona. Proti nesouhlasu se tak lze. bránit až podáním odvolání proti meritornímu rozhodnutí stavebního úřadu,“ připomíná Tomíšek.

REKLAMA

O vynětí pro stavební záměry rozhodne stavební úřad

S účinností nového stavebního zákona již nebude zvláštní orgán vydávat samostatný souhlas s odnětím zemědělské půdy z půdního fondu, souhlas nahradí povolení záměru podle stavebního zákona.

„Nově bude stavební úřad rozhodovat o výši odvodů za vynětí ze zemědělského půdního fondu, v případě, že se bude jednat o záměr povolovaný podle stavebního zákona,“ vysvětluje advokát Lukáš Mikeska z advokátní kanceláře Pikes Legal.

U půdy větší rozlohy vyjádření příslušného orgánu ochrany ZPF

Při odnětí půdy o výměře do jednoho hektaru (včetně) rozhodne ve věci stavební úřad sám. „Stavební úřad tak bude vystupovat jako orgán ochrany zemědělského půdního fondu. Pokud se bude jednat o větší pozemek, anebo pozemek umístěný na území národního parku, rozhodne stavební úřad. Učiní tak na základě vyjádření příslušných orgánů ochrany zemědělského půdního fondu,“ dodává Mikeska.

Zatímco doposud rozhodoval o vynětí místní orgán o zemědělské půdě ve svém obvodu, nově rozhodne nezávislý stavební úřad. „Jak to bude fungovat v praxi, to se teprve uvidí. Máme za to, že je problematické, že u pozemků s větší rozlohou bude stavební úřad rozhodovat na základě vyjádření (které si sám obstará) a nikoliv na základě závazného stanoviska, které by umožnilo lépe omezovat moc stavebního úřadu,“ uzavírá Mikeska.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *