EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 04. 2022

0 komentářů

Objem hypoték se v březnu meziročně zhroutil na polovinu

 

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 30 mld. Kč. Ačkoli se oproti únoru objem poskytnutých hypoték zvýšil o 5 mld. Kč, z meziročního pohledu propadl téměř o polovinu. Z celkového objemu březnových hypoték tvořily čistě nové úvěry přes 25 mld. Kč, refinancované úvěry necelých 5 mld. Kč. Aktuální údaje zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA).

Loading



 

Březnové objemy poskytnutých hypoték bývají obvykle ve srovnání s únorem příznivější, což potvrzují i letošní čísla. Objem i počet hypoték v březnu oproti předešlému měsíci vzrostl o pětinu.

Banky a stavební spořitelny podle ČBA poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 30,3 mld. Kč. Ve srovnání se silným březnem minulého roku jde však téměř o 50% propad, a to jak z pohledu počtu, tak objemu poskytnutých hypoték. Meziroční propad tak dál zesílil z únorových 30 %. A to navzdory skutečnosti, že očekávané zpřísnění úvěrových limitů ze strany České národní banky od prvního dubna přineslo i určité předzásobení a vyšší zájem domácností o vyřízení hypotečního úvěru v průběhu března.

Meziroční pokles objemu prodaných hypotečních úvěrů v zásadě odpovídá našemu očekávání. Při takto rychle rostoucích úrokových sazbách se jedná o poměrně slušný výsledek. Oproti únoru naopak objem prodaných hypoték rostl. To je dáno i takzvaným efektem předzásobení, jaký jsme na hypotečním trhu za poslední roky již několikrát viděli. Od 1. dubna platí regulace ČNB omezující maximální výši LTV, DTI a DSTI, a tak někteří klienti uspíšili své rozhodnutí vzít si hypoteční úvěr a narychlo podepisovali smlouvy v posledním březnovém týdnu,“ říká Ondřej Šuchman, manažer pro hypotéky v Komerční bance.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték v březnu vzrostl o 5 mld. Kč z 20,8 mld. Kč na 25,4 mld. Kč. U refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) z 4,3 mld. Kč na 4,9 mld. Kč. Počet nově poskytnutých hypoték se také navýšil z únorových 6,1 na 7,4 tisíce kusů.

Příznivější meziměsíční čísla ale neznamenají změnu trendu, jde totiž o tradiční sezónnost. První měsíce roku bývají v tomto ohledu vždy nejslabší a v březnu se začíná situace obracet. V meziročním srovnání však v březnu pokračoval dvouciferný pokles v objemech i počtech poskytnutých hypoték, který oproti únoru dále zesílil, a to na téměř 30 %. Ještě výraznější meziroční propad je patrný u refinancovaných úvěrů. Zatímco v březnu minulého roku byly refinancovány interně či z jiné instituce hypotéky v objemu bezmála 21 mld. Kč, v letošním březnu činil objem necelých 5 mld. Kč.

REKLAMA

V dalším vývoji hypotečního trhu se bude promítat cela řada faktorů. Nepůjde jen o výši hypotečních sazeb, ale také o vývoj cen nemovitostí a bezesporu také o současnou nejistotu spojenou s válkou na Ukrajině. Ta na jednu stranu zhoršuje ekonomické vyhlídky, na druhou stranu zvyšuje inflaci a může tak některé domácnosti motivovat k pořízení nemovitosti. Do celkových čísel však promluví ještě nové přísnější úvěrové limity ze strany České národní banky.

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 4,88 %

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla od konce loňského roku již o více než jeden procentní bod z 3,81 % p. a. v prosinci na dubnových 4,88 % p. a.

„Sazby hypotečních úvěrů, po středečním zvýšení základních sazeb ze strany ČNB, stačily zvýšit prozatím jen některé banky a proto je průměrná nabídková sazba hypoték Fincentrum Hypoindex k datu 5. dubna 2022 „jen“ 4,88 %. Dá se tedy očekávat, že tato sazba v průběhu tohoto měsíce poroste, a to jakmile se ke zvýšení přidají i další bankovní ústavy. Je čím dál více pravděpodobné, že průměrná nabídková sazba dosáhne na hranici 5 %. A to bohužel nemusí být pro letošní rok výše konečná,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *