EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Jak uplatnit odpočet úroků z hypotéky na dani z příjmu

 

Daňový odpočet z hypotéky je zajímavým nástrojem pro snížení daně z příjmu. Díky tomu, že si pořídíte vlastní bydlení, můžete za rok uplatnit až 300 tisíc jako nezdanitelnou část základu daně, což znamená úsporu až 45 tisíc korun za rok na dani z příjmu.

Loading



 

Podmínky pro daňový odpočet úroků z hypotéky

  • Tento odpočet může uplatnit poplatník, který má hypotéku na nemovitost, kterou řeší svou vlastní bytovou potřebu.
  • Odpočet není možné uplatnit u nemovitostí k pronájmu nebo k podnikání.
  • Daňový odpočet dělá až 300 000 Kč za rok jako nezdanitelná část daně. To je až 45 000 Kč slevy na dani z příjmu.
  • Z daní je možné si odečíst pouze úroky, splátku jistiny není možné použít jako daňový odpočet.
  • Je možné uplatnit úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, důležité je to, že úvěrem řešíte svou bytovou potřebu.
  • Sumu ročních zaplacených úroků dokazujete potvrzením od své hypoteční banky nebo od stavební spořitelny. Toto potvrzení získáte za celý rok vždy na začátku dalšího roku.
  • Úroky z hypotéky jako daňový odpočet uplatňují zaměstnanci v ročním zúčtování daně do 15. února 2020, OSVČ pak v daňovém přiznání do 1. dubna 2020.
  • Potvrzení od banky či stavební spořitelny musí být přiloženo jako důkaz o zaplacených úrocích.

Z daní si odečítáte pouze zaplacené úroky

Tento daňový odpočet se nejvíc vyplatí během počátečních let splácení úvěru na bydlení. V první polovině splácení totiž platíte ve splátce více úroků. S tím, jak postupně splácíte jistinu úvěru, částka celkových zaplacených úroků klesá, a klesá tak i výhodnost tohoto daňového odpočtu.
Během prvních let ale může splátka úroků na úvěr přesahovat i polovinu splátky. Celkový roční odpočet je tak opravdu významný, stejně tak dosahuje i zajímavé hodnoty celková úspora na dani z příjmu. Oproti tomu ke konci splácení úvěru většinou splácíte už jen jistinu a k tomu minimální úroky, takže daňová úspora postupně klesá s tím, jak je splácen úvěr.

Menší daň a na zaměstnance čeká daňová vratka.

Pro OSVČ použití úroků z hypotéky jako daňového odpočtu znamená nižší daň z příjmu. Je ovšem nutno říct, že daňový odpočet nezakládá nárok na výplatu daňového bonusu, na ten máte nárok pouze při daňovém zvýhodnění na děti. Daňový odpočet úroků pouze snižuje daň z příjmu. Pro uplatnění odpočtu je tak nutné mít dostatečně velký příjem, na který odpočet aplikujete.
U zaměstnanců úroky z hypotéky také snižují daň z příjmu. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci platí zálohy na daň vždy každý měsíc dle své superhrubé mzdy a to po celý rok, tak daňový odpočet se promítne do ročního zúčtování daně tak, že vznikne nárok na výplatu daňové vratky. Tu zaměstnavatel vyplatí po provedení ročního zúčtování a na účet by ji zaměstnanec měl dostat spolu se mzdou za březen, tedy v průběhu dubna.

Důležitá je bytová potřeba

Pro uplatnění hypotéky jako daňového odpočtu je nutné, aby úvěr na bydlení byl použitý pro vaši osobní bytovou potřebu. Bytovou potřebu definuje § 15 zákona o dani z příjmu odstavec (3). Jde například o koupi nového bytu, koupi pozemku pro stavbu domu, vypořádání dědictví nebo společného jmění manželů. Pro daně není nutné, abyste měli v dané nemovitosti trvalé bydliště, ale budete muset nějak prokázat, že v bytě či domě opravdu bydlíte.
Další podmínkou je to, že úvěr (hypotéka nebo ze stavebního spoření) musí být na vaše jméno. Pokud máte hypotéku společně s manželkou, tak daňový odpočet může uplatnit pouze jeden z manželů, výhodnější je, aby odpočet uplatnil ten, který má větší příjmy. A odpočet tak může uplatnit celý.
Daňový odpočet můžete využít i u úvěrů, které jste použili na bytovou potřebu svých blízkých, manžela, manželky, dětí nebo rodičů či prarodičů. Není možné tento odpočet použít při nákupu nemovitosti, kterou pronajímáte nebo kterou máte jako investici. Při pronájmu nemovitosti je ale možné úroky z hypotéky použít jako náklad, pokud účtujete reálné náklady (ne 30% paušál).
Nezdanitelnou část daně u zaplacených úroků můžete použít u jakéhokoliv úvěru pro bydlení: hypotéky nebo ze stavebního spoření. Nezáleží na tom, jestli úvěr máte na pořízení nového bydlení nebo na rekonstrukci. Odpočet můžete použít i při refinancované hypotéce.
Také si přečtěte: Přehledný návod, jak odpočet uplatnit

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *