EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Pesimistické scénáře dopadů na hypoteční trh se nepotvrdily

 

Zákon o spotřebitelském úvěru měl změnit hypoteční trh k nepoznání. Jak se trh vypořádal s novým zákonem? Jak dopadla regulace České národní banky (ČNB) na hypoteční trh? Pesimistické scénáře se zatím nepotvrdily.

Loading



 


Člen představenstva ČSOB Jan Sadil na VI. mezinárodní konferenci EFPA ČR 2.1 „Tradice v novém formátu“ zhodnotil dopady nového zákona o spotřebitelském úvěru a doporučení České národní banky (ČNB). Odhadl také budoucí vývoj hypotečního trhu.

Prvních osm měsíců zákona o úvěru pro spotřebitele

V prosinci loňského roku nabyl účinnosti nový zákon o úvěru pro spotřebitele, který změnil podmínky na trhu spotřebitelských úvěrů a zvýšil ochranu klientů. Zákon přinesl například beztrestnost předčasného splácení, povinnost bank důkladněji prověřit klienta, strop na sankce při nesplácení, větší informovanost spotřebitelů, zveřejňování provizí či povinnost zkoušek finančních poradců.
Obavy z negativních dopadů se však zatím nenaplnily. Zveřejňování provizí poradci akceptují a klienti ho přijímají. Předčasné splátky klienti nezneužívají, do jiných bank se nepřesouvají. Podle Jana Sadila k tomu však přispívají i nízké úrokové sazby. Skupina ČSOB přišla tímto způsobem za prvních 10 měsíců letošního roku pouze o jednoho klienta.
Největší nepříznivý dopad zákona vidí Jan Sadil v nárůstu administrativy: „Všichni by si přáli méně papírování. Ochrana spotřebitele přešla do extrému. Spotřebitel se dnes již sám v dokumentaci nedokáže zorientovat, pomoci tak musí poradci.“

Dopady doporučení ČNB

Další „ránou“ pro hypoteční trh bylo zpřísnění hypoték. Nejprve ČNB zakázala stoprocentní hypotéky a postupně je ještě více omezovala. V říjnu 2016 omezila ČNB v rámci svých doporučení maximální výši poskytované hypotéky k zástavě nemovitosti (LTV) na 95 procent a podíl poskytnutých hypoték s LTV od 85 do 95 procent na 10 procent. V dubnu letošního roku pak snížila maximální limit LTV na 90 procent a v rozmezí od 80 do 90 procent omezila podíl nově poskytnutých hypoték na 15 procent.
Letošního omezení se banky obávaly mnohem více než toho loňského. Banky omezily úvěry nad 90 procent LTV, stále je však ve výjimečných případech poskytují. Podíl nových hypoték s LTV 80 až 90 procent dosahoval před účinností nového doporučení ČNB zhruba 30 procent. Banky tak musely produkci v tomto rozmezí snížit na polovinu.

Doporučení ČNB poskytování hypoték nezbrzdilo

Doporučení ČNB však hypoteční trh ani v tomto případě nezasáhly tak, jak se očekávalo. Lidé sáhli hlouběji do vlastních kapes a stále houfně do bank proudí a objemy poskytnutých hypoték dále vesele rostou.
„Mé obavy se nenaplnily, čísla za prvních osm měsíců tomu minimálně naznačují,“ uvedl Jan Sadil, podle kterého neutrpěl ani jejich tržní podíl. Objem poskytnutých hypoték od ledna do srpna překročil podle Fincentrum Hypoindexu 151 miliard korun. Ve stejném období loňského roku to přitom bylo „jen“ něco málo přes 140 miliard korun.
Během prvního čtvrtletí zrychlilo úvěrování meziročně o 13 procent. Ve druhém čtvrtletí přece jen dynamika objemů poskytovaných úvěrů zbrzdila na osm procent. To ale není v letních měsících nic neobvyklého. Zbytek roku by však brzdit neměl.

Budoucnost hypotečního trhu je stále růžová

Jan Sadil je přesvědčen, že by se letošní rok mohl minimálně vyrovnat tomu loňskému, kdy byly poskytnuty hypotéky za 225,809 miliard korun. Vyloučené ale není, že letošní rok překoná ten loňský rekordní. Hypotečnímu trhu napomáhá i očekávané další zvýšení základních úrokových sazeb ČNB. Lidé budou chtít čerpat hypotéky raději dříve, než vzrostou hypoteční sazby.
Objemy by měly zůstat podle Jana Sadila velmi slušné i v roce 2018. Vzhledem k očekávanému růstu sazeb je pravděpodobné, že příští rok rekordním co do objemu poskytnutých hypoték nebude. Přestože by sazby měly pokračovat v příštím roce v růstu, zůstanou podle Jana Sadila stále atraktivní.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *