EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Podpisem úvěrové smlouvy peripetie s hypotékou nekončí

 

Minulý týden jsme vám představili osm kroků k vyřízení hypotečního úvěru. Jenže vyhráno ještě nemáte. Po podpisu smlouvy musíte udělat to hlavní – například zaslat peníze, podepsat kupní smlouvu a začít splácet. Přinášíme vám tedy další čtyři koky k úspěšnému dokončení hypotéky.

Loading



 


Posledním krokem minulého článku byl podpis úvěrové smlouvy. Teď přichází na řadu, abyste dostáli smluvním požadavkům.

Administrativní kroky k faktickému zaslání prostředků

S hypotékou souvisí i další finanční produkty, jako je například pojištění nemovitosti či domácnosti. Při sjednávání hypotéky lidé moc toto pojištění neřeší a berou často nejlevnější nabídku od domovské banky nebo spolupracující pojišťovny. Pozor si ale dejte na podpojištěnost, aby pojištění odpovídalo vaší hodnotě majetku.
Pak už přichází na řadu podpis kupní smlouvy a vklad na katastrální úřad.

Vše je na papíře, ale peníze nikde

Dalším bodem je zaslání peněz. Nejprve vy složíte vlastní prostředky, a pak se čeká na banku. Na výběr máte notářskou či advokátní úschovnu, složení peněz u realitní kanceláře, nebo u banky. Nejbezpečnější je notářská úschovna, protože je definována zákonem a na dodržování pravidel dohlíží Komora notářů České republiky, při advokátní úschově pak Česká advokátní komora. Ale i tak se v minulosti staly různé podvody.
Když posíláte peníze například přes sběrný box, ujistěte se, že tak vysokou částku můžete poslat. Je zbytečné zdržovat se a stresovat tím, že peníze nepřišly jen z toho důvodu, že jste chtěli poslat 600 tisíc korun, a přes sběrný box je možné poslat jen 500 tisíc korun. Taková transakce prostě neproběhne a banka vás o tom informuje až později.
Pečlivě také překontrolujte částku, číslo účtu a ostatní údaje. V tomto případě se pozornost určitě vyplatí.
Když pošlete peníze vy, uvolní půjčku i banka. K účtu má stále přístup jen třetí osoba a ani kupující ani prodávající s penězi v tuto chvíli nemohou disponovat. Po splnění všech podmínek smlouvy třetí osoba uvolní peníze prodávajícímu.

Vklad na katastr a je to vaše

Kupující se vlastníkem domu či bytu stává až v okamžiku zápisu vkladu do katastru nemovitostí. Ten má ze zákona na zápis vlastnického práva lhůtu třicet dní. Následně záleží na smlouvě, zda je nemovitost uvolněna okamžitě, nebo za dalších třicet dní.
Ačkoli to přímo nesouvisí s hypotékou, překontrolujte si při předávání nemovitosti stav vodoměru, elektroměru, plynoměru, projděte byt a zjistěte, zda je vše, jak jste se předem domluvili. Stát se může cokoli.

Začněte splácet

Začít splácet hypoteční úvěr můžete i tehdy, když ještě v dané nemovitosti nebydlíte. Na tom bance v podstatě nezáleží. Takže si nejlépe nastavte trvalý příkaz a počítejte každý měsíc se splátkami. Dejte si i pozor na to, co máte v hypoteční smlouvě uvedeno, a dodržujte všechny podmínky. Banky často podmiňují výhodnější úrokovou sazbu například třemi transakcemi na běžném účtu za měsíc nebo daným obratem na účtu. Pokud tyto podmínky nedodržíte, banka vám může zvednout úrokovou sazbu.
Na účtu raději mějte alespoň tři splátky hypotéky, abyste předešli náhlým finančním obtížím.
Tak, teď máte svoji hypotéku vyřešenou a nezbývá než se jen těšit na refinancování.
„Celý proces vyřízení úvěru běžně trvá cca 3 až 5 neděl v závislosti na různých faktorech. Jako například stav a lokalita nemovitosti (on-line či fyzický odhad), rychlost doručení dokladů ze strany prodávajícího / kupujícího či realitní kanceláře aj.,“ doplňuje Zbyněk Prim, EFA, exkluzivní finanční poradce společnosti Fincentrum.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *