EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Pavel Řehulka

29. 07. 2009

4 komentáře

Proč je až třetina nájemních smluv neplatná…

 


 

 

Už několikrát jsme byli svědkem toho, že nájemce v případě konfliktu smlouvu napadne. A pokud se následně ukáže, že vaše smlouva obsahuje závažné nedostatky, nebo že je dokonce zcela neplatná, může to znamenat i to, že budete nuceni nájemci vrátit všechny přijaté peníze. A vy tak zjistíte, že jste místo výnosného pronájmu svůj byt jen nájemci zadarmo půjčovali.

Podle našich zkušeností je z takto "amatérsky" připravených nájemních smluv neplatná celá jedna třetina.

Nejčastějšími nedostatky jsou:

Nedostatečná identifikace nájemce

Tento problém může mít nepříjemné důsledky v případě sporů. Pokud totiž například špatně určíte doručovací adresu nájemce, nebudete schopni mu předat nejen vyúčtování služeb, ale ani také např. upomínky nebo dokonce výpověď. (Správná formulace doručovací adresy je přitom při znalosti jednoho "triku" jednoduchá.)

REKLAMA

Nedostatečný popis bytu

Občanský zákoník v § 686 říká, že nájemní smlouva musí obsahovat označení bytu, jeho příslušenství, rozsah jejich užívání a způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši. Nájemní smlouva musí mít písemnou formu. Identifikace bytu má svá pravidla, a pokud tato nejsou ve smlouvě dodržena, může druhá strana tvrdit, že smlouva je neplatná.

Nevhodně formulovaná délka pronájmu

Původně zamýšlená smlouva na dobu určitou může být z důvodů vágní nebo nejasné formulace délky pronájmu považována za smlouvu na dobu neurčitou. A z takové smlouvy pak vyplývají pro pronajímatele nepříjemné povinnosti (např. povinnost poskytnout nájemci náhradní bydlení v případě výpovědi).

Nedostatečné krytí pronajímatele

Problém veřejně přístupných smluv spočívá v tom, že jsou až nebezpečně jednoduché. Jsou sice platné, ale nechrání vaše zájmy. A vy pak při sporu s nájemcem zjistíte, že se vám vysmívá do očí a vy nic nezmůžete.

Dobrá nájemní smlouva by měla předvídat problémy a jako majitele bytu vás před nimi chránit. Měla by obsahovat nejen všechny ochranné prvky, za které si právníci nechávají draze zaplatit (a proto je ve standardních vzorových smlouvách nenajdete), ale měla by vám také svým obsahem a formulacemi poskytovat vyjednávací výhodu.

REKLAMA

Každému pronajímateli proto doporučujeme, aby nikdy nepoužíval smlouvy stažené z internetu (nebo okopírované od kamaráda), ale aby si nechal nájemní smlouvu připravit, nebo přinejmenším zkontrolovat, zkušeným právníkem.

Autor článku je autorem investičního kurzu "Jak kupovat a pronajímat byty".

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Josef

    26 listopadu, 2012

    Dobrý den mel jsem pronajaty byt bez smlouv a mel jsem tam dluh muže majitel vymahat po me dlužnou častku když jsem nemel nájemní smlouvu dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • Rebeka

    25 července, 2013

    Pronajímatel bytu neplatil zálohy za elektřinu, proto byla odpojen. Pritom si radne a vcas platím najem plus zálohy na poplatky. Muzu v tom pripade nedodržet 3– měsíční lhutu a odstěhovat se?? Děkuji. S pozdravem Rebeka

    Odpovědět

  • bart

    9 listopadu, 2013

    nejsi ty nahodou kobylka ty taky všechno zničí spasou a jdou dál ničit a užívat si na cizi účet

    Odpovědět

  • Jan Šaj

    18 srpna, 2016

    Dobrý den.

    Jsme SVJ a přes cestu, blízko předmětných popelnic, má „večerku“ vietnamský prodejce. Vztahy máme dobré. V této chvíli však dochází k uzamknutí popelnic a převzetí klíčů všemi vlastníky.. Vietnamec by rád dále naše popelnice využíval.. Nejsem si však jist, co vše by měla taková smlouva obsahovat..

    Předem děkuji za odpověď.
    H. Šaj

    Odpovědět