EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Petr Zámečník

09. 01. 2017

0 komentářů

Prodali jste nemovitost… co s penězi?

 

Po prodeji nemovitosti zbyde domácnosti na účtu i několik milionů korun. Kam s nimi?

Loading



 


Prodejem nemovitosti starosti nekončí, ale začínají. Objeví-li se na běžném účtu nadstandardní částka, je potřeba zodpovědět nerudovskou otázku: „Kam s ní?“ Nechat ji ležet na běžném účtu rozumné není. Peníze bez dostatečného úročení ztrácejí na hodnotě vlivem inflace. A o to asi stojí jen málokdo.
Je-li nemovitost zatížená hypotékou, řadu starostí vyřeší splacení zbývající jistiny hypotečního úvěru. Zejména v prvních letech splácení, kdy většina anuitní splátky míří na pokrytí úroku a jistina se téměř nesplácí, odsaje většinu (i všechny) obdržené prostředky umoření hypotéky. Stejně tak v případě prodeje nemovitosti z důvodu exekuce není třeba potíže s nabytou hotovostí řešit. Jenže zdaleka ne každá nemovitost je hypotékou nebo exekucí zatížená.
Příkladem nezatížené nemovitosti může být zděděný rodinný domek po prarodičích, nemovitost s již splaceným úvěrem či pořízená jen z vlastních zdrojů. Jednoznačná odpověď, kam uložit nabyté peníze neexistuje. Vždy záleží na konkrétní situaci a cílech domácnosti. Prodaná zděděná nemovitost může kupříkladu sloužit k zajištění ve stáří. S takovými penězi se pak nutně musí zacházet jinak, než v případě plánu koupě jiné nemovitosti v dohledné době.

Prodal jsem nemovitost a hledám novou

Lidé rádi ukládají peníze do nemovitostí. U nich není vidět pohyb cen, jako tomu bývá na burze, zato jsou vidět stěny, okna, dveře, střecha… a to dodává pocit „reálného vlastnictví“. Proto také jedním ze způsobů uložení peněz z jedné prodané nemovitosti je koupě nemovitosti jiné, ať již k vlastnímu bydlení či k pronájmu. Jenže koupě nové nemovitosti a především její výběr může nějakou dobu trvat. Kam s penězi?
Při krátkodobém uložení peněz nelze sáhnout k žádnému nástroji, který není dostatečně likvidní (nedá se rychle prodat), ani k takovému, jehož cena kolísá (a v případě potřeby peněz může být jako naschvál nízká). Obecně se pro takový účel hodí spořicí účty. Má to ale háček.
Úrokové sazby spořicích účtů jsou dnes díky intervencím České národní banky (ČNB) proti české koruně nízké. Peněz mají banky nadbytek. A tak, přestože stojí o klienty, o jejich peníz zájem nemají. A úroky snižují. Zajímavější sazby lze získat pouze do několika set tisíc korun. A to je při milionových částkách na běžném účtu poněkud nepraktické.
Od 1. ledna 2017 působí v Česku nová Banka CREDITAS vyrostlá z družstevní záložny. Má rozpůjčovány mezi klienty téměř veškeré vklady, a tak zatím o peníze stojí. Nabízí spořicí účet s úrokem 1,1 % bez omezení výše vkladu. Jako jediná. Klient jen nesmí v daném čtvrtletí z účtu nic vybrat, jinak mu úrok klesne na 0,5 %. I tak se ale dostává mezi nejlépe úročící banky. Jak ale ukazují fronty na jejích přepážkách, je jen otázkou času, kdy strop či jiné omezení zavede.
Tabulka 1: Úročení spořicích účtů 5 nejlépe úročících bank

Banka Úročení Podmínka
Banka CREDITAS 1,1 % Celý vklad. Klient nevybere v průběhu čtvrtletí. Jinak 0,5 %.
Air Bank 1 % Do 250 tis. Kč. Klient zaplatí alespoň 5× kartou. Jinak 0 %.
Raiffeisenbank 0,75 % Do 150 tis. Kč. Více 0,05 % nebo 0,01 %. Klient musí mít otevřený běžný účet.
Wüstenrot 0,6 % Od 30 tis. Kč do 1,5 mil. Kč. Jinak 0,1 %. Klient musí vázat vklady na 1 rok.
ING Bank 0,5 % Do 300 tis. Kč. Více 0,1 %.

Zdroj a více informací: Investujeme.cz
Alternativou pro odvážné klienty mohou být dluhopisy. Ale nikoli státní, podnikové. Státní vynáší záporný výnos. A podnikové představují vyšší riziko, že dlužník z nějakého důvodu dluhopis neproplatí. Vhodné je se také spíše vyhnout zahraničním dluhopisům s očekávaným koncem intervencí ČNB, kdy je velmi pravděpodobně, že koruna posílí – a investor v zahraniční měně tratí.

Prodal jsem nemovitost a chci peníze odložit na stáří

V dnešní době nemají lehký výběr ani lidé, kteří si chtějí peníze utržené prodejem nemovitosti odložit na stáří. Akciové trhy zejména ve Spojených státech trhají rekordy, navíc zahraničním investicím v následujícím půlroce nebude svědčit (opět) intervence ČNB proti koruně.
Samozřejmě je možné peníze investovat na pražské burze v českých korunách. Nabídka akcií je ale poněkud omezená. Na druhou stranu akcie na pražské burze jsou často zajímavými dividendovými tituly, které přinášejí pravidelný výnos (např. ČEZ, Komerční banka, ale i jiné).
Pro nezkušené investory je vhodnější než nákup konkrétních akcií využití podílových fondů. Jedná se sice o (při větších objemech) dražší variantu, ale o peníze se stará profesionální portfolio manažer, který provádí výběr optimální strategie.
Koho by napadlo investovat do komodit v čele se zlatem jakožto „bezpečným přístavem“, nechť se podívá nejprve na vývoj ceny žlutého kovu a porovná ji např. s akcií ČEZu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *