EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Singles a mingles ovlivňují realitní trh. Jejich věk vás překvapí

 

Nemovitosti v České republice jsou stále drahé. Ať už jejich ceny mírně rostou nebo stagnují, dovolit si koupit byt nemůže každý. Jsou však lidé, kteří nechtějí ušetřit společným bydlením. I ve středním věku bydlí sami a do svého bytu si nikoho nepustí. Nejsou to ani osmělí lidé, kteří nemají partnera. Prostě jim žití jako singles, nebo mingles naprosto vyhovuje.

Loading



 


Pod pojmem singles si většinou představíme mladé lidi maximálně do 35 let. Žijí bez partnera, aby mohli rozvíjet svou kariéru, vlastní osobnost, nebo prostě nikoho ve svém bytě nechtějí. Partnerské vztahy nijak neřeší. Jenže statistiky ukazují něco jiného.
Největší zastoupenou věkovou skupinou jsou lidé nad 45 let. A odpovídá tomu i poptávka po bytech. Jen u Central Group se singles na celkovém prodeji podílejí více než 30 procenty,“ řekla tisková mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Singles mají specifické požadavky

Lidé, kteří chtějí žít sami, mají samozřejmě jiná přání, jak by měl jejich byt vypadat. Soustředí se také na architekturu domu, lokalitu a požadují nadstandardní vybavení. Další osobitou skupinou, jsou tak zvaní „mingles“. Ti sice žijí sami, ale nejsou bez partnera. Každý má svůj vlastní byt, nejsou na sobě finančně závislí a odmítají se vzdát jisté formy svobody v podobě vlastního bydlení. I po svatbě si drží každý svůj byt, i když v jednom z nich tráví více času.
Jistota stálého partnera je pro mingles zásadní. Má je kdo doprovodit do společnosti, a přestože onen doprovázející žije jinde, okolí ví, že ti dva k sobě patří a jsou zadaní. Vedle toho mají oba z dvojice vyřešený sexuální život. Žádné náhodné známosti na jednu noc nebo střídání partnerů. Mají jeden druhého, a i když se jejich vztah odehrává převážně na dálku, na chvíle strávené sexem se mohou předem domluvit. V tomto případě často platí jeden pevně daný večer v týdnu, který stráví společně, a ráno po snídani jdou zase každý svou cestou,“ uvedla psycholožka Laura Janáčková, CSc., ze Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN v Praze a Institutu partnerských vztahů.
Co se týče realitního trhu, jsou mingles a singles jedna skupina. Žijí sami a mají i vlastní, či pronajatou nemovitost. Jejich podíl však rapidně roste. V roce 2010 bylo u Central Group zastoupení této skupiny zákazníků o 12procentních bodů nižší. Podíl singles tehdy tvořil jen 22 procent.
Když jsme v Central Group na konci minulého roku vyhodnocovali průzkum mezi zákazníky, došli jsme k překvapivému zjištění. Za rok 2017 tvořil podíl singles klientů už téměř 34 procent. V některých specifických projektech, kde převažují menší dispozice, pak byl podíl singles klientely dokonce kolem 45 procent,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Zajímavý je ale pohled o osm let zpátky.

Singles budou mít s hypotékou problémy

Do září budou mít singles pravděpodobně velký zájem o hypoteční úvěry. Pak ale na ně dopadne plánované omezení hypotečních úvěrů Českou národní bankou.
D(S)TI mohou omezit přístup tzv. singles s nižším příjmem například mladých lidí na začátku kariéry a mladých rodin s dětmi žijících z jednoho příjmu k hypotékám a tudíž i k bydlení v Praze a Brně a jejich okolí, kde ceny nemovitostí jsou vzhledem k příjmům vysoké. Ve zbytku Čech to nebude vzhledem k nižším cenám nemovitostí zas tak velký problém. I pro mladé zde je ale řešení, a to žádat o úvěr společně s partnerem nebo požádat o finanční pomoc rodinu,“ řekla Helena Horská z Raiffeisenbank.
Mladé rodiny nebo lidé žijící sami pak budou nejspíš žít celý život v nájmech, které také ale pravděpodobně ve velkých městech ještě porostou. Takže ať už lidé patří do skupiny singles, mingles, mladých rodin, nebo prostě jen chtějí nové bydlení, bylo by dobré se po něm poohlédnout do záři letošního roku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *