EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Spekulanti vydělávají miliony na nových bytech

 

Kam investovat v době nízkých úrokových sazeb? Lidí, kteří vkládají své úspory v kombinaci s hypotékou do investičních nemovitostí, přibývá. Cílem ovšem není jako dosud vydělat na pronájmu, ale stále častěji i na růstu ceny. Spekulace jim může mnohdy vynést i miliony během několika let. (Aktualizováno)

Loading



 


Zatímco dříve kupovali byt na investici převážně cizinci, dnes převažují Češi. Investičním nákupům nemovitostí nahrává příznivá ekonomická situace, levné hypotéky i snaha najít investiční alternativu pro zhodnocení úspor v době velmi nízkých úrokových sazeb.
„Stále více lidí si totiž uvědomuje, že byt je lepší investicí, než nechat peníze v bance. Koupě bytu může být i alternativou spoření na penzi,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Lokalita, lokalita, lokalita

Někteří developeři zaznamenávají v posledních letech značný nárůst podílu investičních bytů. „Zatímco ještě před čtyřmi lety jsme prodali na investici 10 až 12 procent bytů, z celkových loni prodaných 900 bytů jich už byla na investici třetina,“ říká Evžen Korec. Největší zájem bývá o menší investiční byty, které jsou i cenově dostupnější. „Nejvýhodnější jsou garsonky a malometrážní byty v Praze,“ doplňuje Evžen Korec.
Podíl investičních bytů je u jiných developerů dlouhodobě stabilní. „Na investici kupují u nás zájemci dlouhodobě zhruba čtvrtinu bytů. Záleží přitom na lokalitě. V okrajových typicky rodinných čtvrtích často podíl těchto bytů klesá pod 10 procent, naopak v blízkosti centra je tento podíl vyšší,“ říká tisková mluvčí Central Group Marcela Fialková.
Prodej investičních nemovitostí závisí především na lokalitě i podle obchodního ředitele Trigemy Petra Pospíšila: „Záleží na tom, o jaký projekt se jedná. Pokud je v blízkosti metra a má v okolí dobrou občanskou vybavenost, může se tento podíl pohybovat až okolo třiceti procent všech bytů.“
Výnosy z pronájmu stále častěji nebývají jedinou motivací nákupu investiční nemovitosti, a to i přesto, že v současné době mnohdy překročí splátky hypotéky. Zájemci o investiční byty začali sázet také na růst cen.

Čím dříve koupíte, tím více vyděláte

Lidé, kteří nakoupí byt od developerů již v době zahájení výstavby, mají obvykle výhodu nižší ceny. Developeři nastavují nižší ceny, aby nalákali kupující, kteří kupují byt na papíře a podstupují tak větší riziko, protože si byt nemohou fyzicky prohlédnout.
Od prvního výkopu do kolaudace často uběhne i několik let. Cena za metr čtvereční může během těchto let vzrůst o tisíce i desetitisíce korun. Růst cen ale většinou pokračuje i při postupném zabydlování a v konečném součtu mohou spekulanti na včasném nákupu bytu vydělat i miliony. „V podstatě každý, kdo od nás koupil byt v průběhu výstavby, na něm již nyní vydělal. A s postupným zabydlováním projektu cena bytů ještě dále poroste,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. „Již jsme se setkali s případem, kdy investor nabízel po kolaudaci projektu byt v inzerci na sekundárním realitním trhu o 40 procent dráž, než ho v začátku výstavby od nás koupil,“ dodal.
Příkladem může být byt 4+kk, který majitel získal od developera za sedm milionů korun a po dokončení ho prodal za téměř osm milionů korun. U menších bytů může být zhodnocení ještě výraznější. Byt 2+kk, za který majitel zaplatil developerovi 3,7 milionu korun, je prodáván nyní na realitních serverech za 4,7 milionu korun.
„Naši klienti se už naučili, že čím dříve si byt koupí, tím lepší cenu budou mít. Od začátku prodeje do dokončení stavby totiž cena vzroste o stovky tisíc korun. Zatím posledním příkladem jsou nyní stavěné projekty Výhledy Barrandov či Viladomy Dubeč, kde rozdíl v ceně srovnatelného bytu při zahájení prodeje a nyní činí zhruba milion korun,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospol.
Různé ceny v průběhu projektu potvrzuje i tiskový mluvčí Trigemy Radek Polák: „Většina developerů v průběhu přípravy i realizace svých rezidenčních projektů pracuje s různými cenovými úrovněmi. V rámci předprodejů bývají zpravidla ceny nejnižší a poté se upravují podle toho, jaký je o byty zájem. Proto se vyplatí sledovat developerský projekt, který poptávajícího zajímá, již od samého počátku předprodejní a prodejní fáze, díky čemuž může dosáhnout na mnohem lepší ceny, než je tomu později.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *