EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Zbyněk Drobiš

08. 03. 2018

0 komentářů

Společný nájem bytu: Návrh na přezkoumání oprávněnosti výpovědi

 

Nejvyšší soud v nedávné době vydal rozsudek, který řešil problematiku přezkoumání oprávněnosti výpovědi v rámci společného nájmu bytu. Postačuje, pokud návrh na přezkoumání učiní pouze jeden ze společných nájemců?

Loading



 


Jestliže uzavře nájemní smlouvu s pronajímatelem více osob, stanou se společnými nájemci bytu. Společným nájemcem bytu se stane i osoba, která se souhlasem stran přistoupí k nájemní smlouvě.
Pokud je obydlím manželů dům nebo byt, k němuž měl jeden z manželů ke dni uzavření manželství nájemní právo, vznikne uzavřením manželství k domu nebo bytu oběma manželům společné nájemní právo.
Společní nájemci mají stejná práva a povinnosti, a proto je vhodné k právní jistotě, aby postupovali při právních jednáních společně vůči pronajímateli.

Tip: Jaké jsou náležitosti výpovědi z nájmu bytu

Žaloba o neoprávněnost výpovědi z nájmu

Pronajímatel učinil výpověď z nájmu bytu bez výpovědní doby, který byl ve společném nájmu manželů, a to pro nehrazení nájemného a záloh na služby s užíváním bytu. Výpověď byla doručena oběma společným nájemcům.
Manžel jako nájemce se následně žalobou domáhal stanovení neoprávněnosti výpovědi z nájmu bytu s odůvodněním, že dluh sice vznikl, ale měl snahu situaci řešit, kdy pronajímatele žádal o splátkový kalendář. Pronajímatel tak při učinění výpovědi měl dle názoru nájemce postupovat v rozporu s dobrými mravy.

Tip: Výpověď z nájmu bytu bez výpovědní doby

Jak rozhodovaly soudy?

Soud prvního stupně sice vyhověl žalobě nájemce, ale odvolací soud žalobu zamítl pro nedostatek věcné legitimace žalobce. Konkrétně odvolací soud žalobu zamítl z toho důvodu, že účastníky soudního řízení měli být oba manželé, jelikož se jednalo o společný nájem bytu manžely. Žalobu o přezkoumání oprávněnosti výpovědi z nájmu bytu však podal pouze manžel.
Proti tomuto rozhodnutí odvolacího soudu podal nájemce dovolání k Nejvyššímu soudu.

REKLAMA

Návrh na přezkoumání musí podat všichni společní nájemci

Nejvyšší soud zamítl dovolání nájemce mimo jiné s odůvodněním, že pokud vznikl manželům společný nájem, pak oba manželé musí být účastníky soudního řízení o přezkoumání oprávněnosti výpovědi z nájmu bytu (na straně žalující nebo žalované).
V případě, že se společní nájemci bytu takového soudního řízení neúčastní, nemůže být žalobě vyhověno pro nedostatek věcné legitimace.
K tomuto Nejvyšší soud: „Podal-li proto žalobu o určení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu jen jeden ze společných nájemců bytu, tj. jeden z manželů, je zapotřebí, aby druhého v žalobě označil jako (dalšího) žalovaného – vedle pronajímatele, který dal manželům výpověď z nájmu bytu. Jelikož účastníkům se v tomto řízení neukládají žádné povinnosti (vyhoví-li soud žalobě na určení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu, rozsudkem jen deklaruje, že výpověď je neplatná), je nerozhodné, zda druhý z manželů je jako účastník řízení na žalující straně či na straně žalované.“
Uvedené a citované rozhodnutí (Rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 26 Cdo 5939/2016) naleznete v kompletním znění na webových stránkách Nejvyššího soudu: www.nsoud.cz.


Každý případ neplatnosti výpovědi z nájmu bytu je individuální. V případě řešení obdobného případu doporučujeme vyhledat právní pomoc advokáta před zahájením soudního sporu ke kvalifikovanému posouzení veškerých okolností.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *