EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Stavebnictví se zaseklo. Co mu pomůže?

 


 

Zájem o nové bydlení v posledních letech zažívá renesanci. Prodeje v loňském roce vzrostly přibližně o 15 % a letos by měly podle odhadů vzrůst minimálně o 10 %. Velice silné první pololetí s prodeji 3350 bytů ale naznačuje, že by letošní růst mohl být i vyšší.

Praha v nesnázích

Prodeje by ale již brzy mohla zastavit stále klesající nabídka developerů, které nepomáhá ani zpomalení výstavby. Počet zahájených bytů v bytových domech v Praze klesl z 2614 v loňském roce na letošních 522. Prodeje nového bydlení tak převyšují počet zahájených bytů více než šestkrát.

Prahu již dokonce předběhla Plzeň, kde bylo zahájeno o třetinu více bytů (691). A na záda hlavnímu městu dýchá i Středočeský kraj, kde povolení získalo 457 bytů. Praha také v posledních třech měsících ztratila titul nejrychleji rozvíjejícího se regionu České republice v oblasti výstavby nových bytů. Na celkovém počtu zahajovaných bytů v rámci Česka se Praha podílí pouhou pětinou, přitom ještě v loňském roce to bylo 74 %.

„S takovými alarmujícími čísly již Praha musí začít něco dělat! Není přece možné, aby metropole přenechala vedoucí roli v rezidenčním rozvoji jiným regionům. Praha, jako přirozené centrum země, k sobě logicky vede nové obyvatele: intelektuály z celého Česka i ze zahraničí, kteří Prahu obohacují, přicházejí sem uplatnit své schopnosti, a tím dále zvyšují potenciál Prahy, která právě i díky těmto nově příchozím motivovaným patří mezi desítku nejbohatších regionů v EU,“ komentuje vývoj Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Povolování staveb se zaseklo

Proč se české stavebnictví propadá stále hlouběji? „Důvod je jediný – nepřátelská legislativa, která blokuje jakoukoliv smysluplnou výstavbu včetně důležitých infrastrukturních projektů. Připravit větší bytový dům a získat všechna povolení trvá i více než pět let. To je vidět na obrovském propadu zahájených bytů v bytových domech,“ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol. Podle Dušana Kunovské je průměrná doba přípravy projektu bytového domu v Praze osm let.

REKLAMA

Novou výstavbu brzdí pomalé povolování projektů stavebními úřady. Příkladem může být druhé čtvrtletí, kdy úřady v Praze vydaly stavební povolení pouze na 28 bytů – v červnu na 7 bytů, v květnu na 17 a v dubnu jen na 4 byty. Rychlé prodeje v kombinaci s velmi pomalým povolování se projevuje nedostatečným počtem bytů na trhu, což vede k růstu cen. Meziročně vzrostly ceny nového bydlení v Praze již o téměř 19 %.

Jediným řešením je rychlá příprava a schválení nového stavebního zákona, který by měl přípravu staveb značně zjednodušit.

Co čeká české stavebnictví?

Nejen bytová výstavba se propadá, ale i celé odvětví stavebnictví pokračuje v poklesu. Stavební produkce meziročně klesla v červnu 2016 o 12,7 %, od začátku roku tak pokles dosahuje již 10 %. „Váznou zakázky veřejného sektoru a nepomáhají ani soukromí investoři, kterým v intenzivnější aktivitě brání protirozvojové zaměření řady radnic v Praze i některých dalších městech. To se projevuje stagnací vydávaných stavebních povolení,“ dodává Dušan Kunovský.

„Ve druhé polovině roku bychom se mohli dočkat stabilizace výkonu stavebnictví, nicméně předpokládat, že se podaří vykompenzovat propad z první poloviny roku, asi nelze. Potvrzuje to nejenom nálada ve stavebních firmách, ale i pokračující trend propouštění v tomto odvětví,“ míní Petr Dufek z ČSOB.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *