EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Petr Zámečník

24. 12. 2015

0 komentářů

Veselé Vánoce aneb Doma nejlíp?

 


 

Zima jako z obrázků Josefa Lady se dávno vypařila pod vlivem globálního oteplování a změn klimatu. Sníh můžeme očekávat možná až v lednu či únoru, vánoční bílá pokrývka je již několik let vzácností i v horských oblastech Česka. Letošní listopad byl nejteplejší v historii měření teplot v pražském Klementinu a ani prosinec nebude patřit k těm chladným. A možná je to dobře.

Zdaleka ne každý má možnost sedět v teple domova se svou rodinou či přáteli. Letos jich je víc než obvykle. Jsou mezi nimi i lidé, kteří byli vyhnáni ze svých domovů a kteří dělají vrásky politikům v celé Evropské unii. Česku se migranti převážně vyhýbají, i tak ale vzbuzují řadu emocí.

Přestože lidí, kteří se na českém území zdržují nelegálně (resp. ti, kteří byli zajištěni policií), meziročně přibylo 96,2 %, stále jich je vzhledem k medializované „uprchlické krizi“ zanedbatelný počet – do konce října bylo zadrženo 7 697 osob bez platného povolení k pobytu. Naprostá většina z nich přitom přichází ze zemí postižených válečným konfliktem či terorismem – a kde doma v současné době rozhodně není nejlíp.

„První místo v důsledku zvýšeného tlaku tranzitní nelegální migrace zaujímají občané Sýrie (1 985 osob, tj. 27,0 % z celkového počtu občanů 3. zemí). Druzí jsou občané Ukrajiny (973 osob, tj. 13,3 %), kteří většinou na naše území vstupují legálně a překračují poté povolenou dobu pobytu. Třetí jsou občané Afghánistánu (560 osob, tj. 7,6 %), kteří nelegálně tranzitují přes území ČR a čtvrtí občané Kuvajtu (482 osob, tj. 6,6 %), kdy se jedná zejména o lázeňské hosty, kteří nevycestují v době platnosti pobytu,“ uvádí policejní zpráva.

Překročení státní hranice i bez platného cestovního pasu a víza není trestným činem, pokud není použito násilí či výhrůžka násilím. Trestné je pouze uprchlíkům přes hranice pomáhat – a snažit se vydělat na jejich pobytu. Konkrétně Trestní zákoník říká: „Kdo v úmyslu získat neoprávněný majetkový nebo jiný prospěch pomáhá jinému k neoprávněnému pobytu na území České republiky, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.“ (§ 314 odst. 1)

REKLAMA

Pomáhat uprchlíkům v nouzi trestným činem není. A jak ukázal test aktivistů HateFree Culture, i lidé z menších měst a vesnic jsou ochotni pomoci. Pomáhá i Univerzita Karlova, která nabídla bezplatné studium i ubytování.  A pomohl i zastupitel Prahy 2 Michal Uhl, který si za to od sousedů vysloužil trestní oznámení za „přechovávání ilegálních běženců“. Ti navíc nebyli v zemi ilegálně – měli výjezdní doložku k opuštění země do 7 dnů. „Pro toho, kdo je ubytuje, to není nezákonné, i kdyby tu výjezdní doložku neměli. Nemá totiž za ně odpovědnost. Když se kdokoliv rozhodne u sebe do rána nechat někoho přespat, tak není povinen zjišťovat, jestli je ten člověk cizinec či je tu nelegálně,” uvedla k případu Kateřina Rendlová, tisková mluvčí cizinecké policie.

Obavy z trestního postihu za pomoc ilegálním běžencům mít tedy nemusíme. U štědrovečerní večeře je navíc v českých zemích zvykem dávat jeden talíř navíc, pro případného nezvaného hosta. Teď již jen stačí hosta přizvat. Finančně to rodinný rozpočet nezruinuje. Štědrovečerní večeře podle Českého statistického úřadu vyjde v průměru na 195 Kč. A jak uvádí jedna celosvětová reklama, radost, kterou pomocí vytvoříte, je k nezaplacení.

Ať již budete trávit vánoční svátky s migranty, lidmi v nouzi či jen v rodinném kruhu, přejeme vám jejich poklidné prožití.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Inflace a Vánoce nahrávají podpojištěnosti u domácností

Listopadová inflace stoupla na 16,2 procenta. Důsledkem toho je zdražování takřka veškerého zboží. Jenže vyšší ceny také zvyšují hodnotu vaší domácnosti, zvlášť jestli jste se pustili do rekonstrukce nebo vám Ježíšek nadělí novou elektroniku.

Text: Monika Lukešová

14. 12. 2022

Půjčky na vánoce

Půjčky na Vánoce: emoce vs. peněženka

Půjčky na Vánoce jsou momentálně v kurzu. Ze všech stran na nás útočí reklamy na dárky pro celou rodinu a z televize se usmívají šťastné páry kupující si navzájem drahé věci. Reklamy hrají často na city a nejeden spotřebitel podlehne emocím a chce své rodině dopřát svátky jako z plakátu, i když na ně nemá. […]

Text: Monika Lukešová

22. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *