EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Jak vydělat na nákupu nemovitosti na horách?

 

Horské nemovitosti jsou trendy. Zájem o ně roste a s nimi i jejich ceny. Vyšší pořizovací náklady tak stále více ukrajují z možných výnosů. Kolik, jak a kde se dá vydělat na nákupu nemovitosti na horách?

Loading



 


Na českých horách je největší zájem o lokality ve větších lyžařských areálech a jejich okolí. Nejpopulárnější je proto Špindlerův Mlýn, Rokytnice nad Jizerou, Pec pod Sněžkou či Černá hora. Nemovitosti v těchto lokalitách ale patří k nejdražším. Průměrná cena se pohybuje od 80 do 90 tisíc korun za metr čtvereční.
Ceny horských nemovitostí rostou, nahrává tomu vývoj celého realitního trhu i další jevy, jako jsou stoupající poptávka po ubytovacích kapacitách, zlepšující se kvalita českých lyžařských středisek i boom krátkodobých pronájmů,“ říká k tomu Jan Bareš, oblastní ředitel společnosti M&M reality.

Krátkodobé pronájmy jsou v kurzu

A právě krátkodobé pronájmy jsou prostředkem, jak vydělat a zároveň si koupenou nemovitost užívat. Zatímco výnosy z dlouhodobých pronájmů se pohybují v jednotkách procent, krátkodobé pronájmy mohou majitelům přinést i dvouciferné zisky. „Výnos z takových pronájmů se často pohybuje okolo 10 procent,“ říká Jan Bareš.
Pro úspěšný krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb je potřeba především správná lokalita. Rozhoduje ale i stav nemovitosti či dispozice. Na horách ke krátkodobým pronájmům lákají nejvíce menší rekreační byty v novostavbách, ale i původní chalupy.
Cena dvoupokojového apartmánu ke krátkodobému pronájmu s kapacitou čtyři až pět osob ve Špindlerově Mlýně se v zimní sezóně pohybuje od 2,5 do 3,5 tisíc korun. V Peci pod Sněžkou se dá takový apartmán pronajmout od dvou do tří tisíc korun a například v Rokytnici nad Jizerou od 1,5 do dvou tisíc korun za noc. Vyplatit se může i pronájem původní chalupy. Zrekonstruovanou a vybavenou chalupu na dobrém místě lze pronajmout od 400 až 600 korun za osobu na noc.

Airbnb je výhodné, ale…

Úklid, předávání klíčů či běžné opravy jsou součástí práce s krátkodobými pronájmy. „Je potřeba si uvědomit, že se jedná o podnikatelskou aktivitu se vším všudy, nikoliv o pasivní příjem. Je tedy potřeba v apartmánech či chalupách poskytovat velmi kvalitní servis, abychom získávali kvalitní reference a měli podstatnou část roku obsazeno. To chce se ubytovávání věnovat a vyžádá si to podstatný čas a energii,“ říká Daniel Kotula, majitel RE/MAX City.
Existují ale i agentury, které tyto služby nabízí. „Pokud majitel sežene v místě personál, kterému se nebojí svěřit klíče, a zajistí si všechen servis, zaplatí krátkodobé pronájmy hypotéku, a přitom ho neomezí ve vlastní rekreaci,“ říká Jan Bareš.
Majitelé nesmí zapomínat, že se krátkodobé ubytování řadí mezi živnosti, mají proto povinnost příjmy danit jako podnikatelskou činnost. Pokud je vlastník fyzická osoba platí také sociální a zdravotní pojištění. „V případě příjmů od Airbnb je potřeba se přihlásit k DPH, pokud obrat přesáhne obratu jeden milion korun (sčítají se všechny příjmy z podnikatelské činnosti) je povinnost DPH rovněž odvádět. Je také povinnost hradit rekreační poplatky a hlásit cizince na cizineckou policii,“ vysvětluje Daniel Kotula.

Tip: Finanční správa změnila pravidla hry Airbnb. Co se mění pro hostitele?

Krátkodobé pronájmy se vyplatí v případě, že vlastník dokáže poskytnout kvalitní servis a udržet si vysokou obsazenost. „Pokud máme nízkou obsazenost, je dost pravděpodobné, že při dodržení všech zákonných a daňových pravidel, bude výhodnost krátkodobého pronajímání spíše přáním než realitou,“ dodává Daniel Kotula.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *