EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zlatá éra hypoték nejspíš nekončí, shodují se odborníci

 

Hypoteční trh zažívá z dlouhodobého hlediska zlatou éru. Otázkou je, jestli toto období bude pokračovat i nadále. Hypoteční úvěry totiž zdražují, regulace hypoték zamotávají hlavu klientům i poskytovatelům hypoték a v meziročním srovnání zájem o hypotéky klesá. Zlatá éra hypoték však podle odborníků, kteří se sešli na velké konferenci Hypotéka 2018, zatím nekončí.

Loading



 


Ano, skončila jedna zlatá éra hypoték, ale přijde další. V České republice je trh dobře připravený. Krize před deseti lety prověřila banky a do krize jsme se nedostali, takže věřím, že i když teď nějakou dobu nebude tak dobře jak bylo v minulých letech, tak se situace obrátí a zase dobře bude,“ říká s optimismem Jiří Feix, generální ředitel Hypoteční banky.

Hypoteční trh meziročně poklesl o osm procent

Ve srovnání s minulým rokem klesl objem sjednaných hypoték o osm procent. K srpnu letošního roku celkový objem hypoték podle Fincentrum Hypoindex činil za letošní rok necelých 139 miliard korun. Stavební spoření naopak vzrostlo o 21 procent a celkově trh s bydlením v meziročním srovnání klesl zatím o dvě procenta.
Tabulky: Srovnání hypotečního trhu 2017 a 2018

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Ekonomika pomáhá hypotečnímu trhu

Když je nízká nezaměstnanost a domácnostem se daří dobře, mají lidé příjemná očekávání a nebojí se dluhů. Budoucí problémy se splácením jakékoli půjčky, takže i hypotéky, si mnozí nepřipouští. „Dokud se bude dařit ekonomice, tak ani ceny nemovitostí nebudou mít negativní vliv na hypotéky. Rekordní čísla hypoték z loňského roku byla stropem a těžko se nad tyto hodnoty bude trh znovu dostávat,“ řekl Petr Hlaváč z Českomoravské stavební spořitelny.
S tím souhlasí i Jan Frait z České národní banky. Podle něj, pokud se podaří udržet aktuální hospodářský růst, poptávka po vlastním bydlení bude velmi silná. Když se začne stavět více, tak si mnoho lidí bude chtít pořídit lepší vlastní bydlení.
Zamrznutí hypotečního ani realitního trhu se nehrozí ani podle Jiřího Feixe z Hypoteční banky. „Ti, co potřebují byt či dům prodat, jsou vázáni na to, že si vyberou na chvíli nemovitost, která jim nevyhovuje. Za pár let si ale koupí byt, který jim bude vyhovovat více. Zamrznutí realitního trhu tedy nehrozí.
Daniel Krištof z České spořitelny se spíše obává nebankovních společností, které mohou hypoteční trh narušit. Přeúvěrovávají totiž klienty, nekontrolují, zda mají zájemci o půjčku záznam v negativním registru dlužníku a správně neposuzují parametry nastavené ČNB. Dohled ČNB by podle něj měl být na tyto žraločí společnosti nekompromisní.

Dopad aktuální regulace hypoték nebude tak velký

Regulace hypotečního trhu z minulého roku se stejně jako ta letošní měla dotknout dvaceti procent domácností. Jenže varování před dopady přísnějších limitů hodnoty zástavy nemovitosti se nevyplnily. I přes zpřísnění poskytování hypotečních úvěrů byl loni poskytnut rekordní objem nových úvěrů na bydlení. Objemy i tempo růstu zůstaly také na vysoké úrovni.

I letošní regulace hypoték se má dotknout 20 procent domácností. „Jenže část klientu dodá spoludlužníka, část koupí levnější nemovitost mimo velká města a pět procent tvoří výjimku. Takže dopad nebude tak velký, jak by se na první pohled mohlo zdát,“ vysvětluje Daniel Krištof z České spořitelny a dodává, že je na velkých bankách, jestli trh bude inklinovat k nájemnímu nebo k vlastnímu bydlení. Důležitá je podle něj právě poradenská složka. Banky budou muset radit klientům, jak a kde spořit a pak si pořídit vysněné bydlení.
Konferenci Hypotéka 2018 pořádala agentura SmithNovak.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *