EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

06. 12. 2018

0 komentářů

2019: Realitní trh mění směr, zájem stavět neutuchá

 

Jaký bude příští rok z pohledu realit? Zatímco v letošním roce byl o nemovitosti stále velmi vysoký zájem a ceny rostly, v příštím roce se očekává stagnace. Ceny nemovitostí by již růst neměly, prodlouží se doba prodeje a mnohem více bude záležet na schopnosti realitního makléře. Naopak zájem o stavbu a stavební materiál nepoleví. Kromě developerů se totiž zvyšuje i počet lidí, kteří se chystají nemovitost stavět či rekonstruovat.

Loading



 


Jak potvrzují realitní makléři, pád cen nemovitostí nás v příštím roce velmi pravděpodobně nečeká. „Stále platí, že ceny nemovitostí jsou závislé zejména na vývoji ekonomiky. Pokud prožíváme ekonomický růst, existuje nízká nezaměstnanost, rostou platy, firmy hlásí vysoké zisky, obecně převládá pozitivní finanční nálada, pak lidé nakupují nemovitosti a jsou ochotni za ně platit vysokou cenu. Na druhé straně není příliš mnoho motivovaných prodávajících, kteří by nutně potřebovali prodat rychle,“ říká Daniel Kotula, majitel RE/MAX City.
Ideální doba pro prodej nemovitosti
Z uvedeného vyplývá, že je ideální doba na prodej nemovitosti. Vyšších cen se až na výjimky po nějakou dobu nedočkáme a současně je pro kupující stále ještě zajímavé koupit nemovitost na hypotéku. „Vzhledem k inflaci zůstanou hypotéky stále velmi levné. Zásadní vliv bude mít především požadavek bank na vlastní zdroje a snižování odhadované ceny bankou pro účely zástavy. Pokud se nic dramatického v dohledu neukáže, dá se předpokládat, že na vrcholu cen budeme ještě nějakou dobu. Klidně celý rok 2018 nebo i v dalších letech,“ vysvětluje Tomáš Fráňa z RE/MAX Pro.
Nedostatek stavebních materiálů a lidských zdrojů
Tomu odpovídá i poptávka po stavebním materiálu. Podle společnosti PRO-DOMA byl letošní rok byl z pohledu stavebnictví dobou výrazného růstu. Ten bude, i když již nikoliv tak razantně, pokračovat také v roce 2019. Na druhou stranu, přicházející období bude především ve znamení růstu úrokových sazeb, který bude postupně zájem o výstavbu nebo rekonstrukce tlumit. Stavební produkce bude také nadále narážet na nedostatek stavebního materiálu či zdrojů na pracovním trhu, především pak ve výrobě, montáži a přepravě. „Tento problém nevyřeší žádný krátkodobý stimul a nevychází tomu vstříc ani imigrační politika státu,“ říká Petr Vaněrka, generální ředitel PRO-DOMA, podle kterého je stavebnictví indikátorem celé ekonomiky a nálady ve společnosti. „Jakékoliv výkyvy se velmi rychle promítají do spotřeby stavebního materiálu,“ dodává.
Tisková zpráva RE/MAX

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *