17. 02. 2021

Analýza dat podporuje léčbu u nevyléčitelné plicní nemoci

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), kterou po celém světě trpí asi 320 milionů pacientů, je nevyléčitelná. Odhaduje se, že jen v České republice má tuto nemoc osm procent populace a 2000 jí ročně podlehne. Společnost SAS, která je světovým lídrem v oblasti strojového učení a umělé inteligence, zanalyzovala pro mezinárodní nadaci COPD Foundation odpovědi z globálního průzkumu. Výsledkem jsou čtyři konkrétní opatření, která mají pacientům s CHOPN usnadnit jejich život.

„Každý z nás se denně v průměru 22 tisíckrát nadechne a vydechne, aniž bychom si to uvědomovali. Pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí však velmi intenzivně vnímají každý nádech a s příchodem covid-19 je jejich situace ještě vážnější. Rozhodli jsme se proto využít naše bohaté zkušenosti s analýzou různých typů dat z různých oblastí, například bankovnictví, maloobchodu nebo telekomunikací, a předložit konkrétní návrhy, které pomohou pacientům s CHOPN v jejich každodenním životě,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.
 „Mohli byste shromažďovat data po celý den, sedm dní v týdnu, ale pokud nedokážete správně analyzovat soubor dat, nemůžete z nich získat žádnou relevantní hodnotu,“ říká ke spolupráci se SAS Vincent Malanga, hlavní informační pracovník nadace COPD Foundation. „I když máme fantastickou platformu pro shromažďování informací, potřebovali jsme spolupracovat s někým, kdo by nám mohl odborně shromáždit a analyzovat vše, co přichází, abychom mohli pochopit, co data říkají a jak nejlépe reagovat.“
Z analýzy dat globálního průzkumu, kterého se zúčastnili respondenti z celého světa, včetně USA, Kanady, Evropy, Austrálie, Východního Timoru, Nepálu, Pákistánu a Izraele, zástupců městských i venkovských oblastí, vzešel například požadavek na systémovější řešení dodávek kyslíkových lahví pro pacienty, lepší distribucí potřebných léků, ale i nové způsoby používání kyslíku a kyslíkových masek v zaměstnání nebo při rehabilitaci. Pro mnoho lidí byla ovšem nejdůležitější schopnost pokračovat v běžných fyzických aktivitách. Respondenti byli znepokojeni jejich omezeným přístupem do tělocvičen, k cvičebním programům a plicním rehabilitačním službám – zejména po hospitalizaci.
Mezi rizikové faktory chronické obstrukční plicní nemoci patří kouření tabáku včetně marihuany a vodní dýmky, kouř v domácím prostředí vznikající při vaření a vytápění, prach a chemikálie nejen v pracovním prostředí, dezinfekční čisticí prostředky. Studie sledující zdraví více než 55 tisíc zdravotních sester po dobu více než 20 let ukázala, že sestry, které alespoň jednou týdně používaly dezinfekční čisticí prostředky, měly o 22 až 32 % vyšší riziko vzniku CHOPN.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek