Text: Jana Zámečníková

26. 03. 2019

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Architekt nejlepšího připravovaného projektu světa Sou Fujimoto soutěží o možnost stavět v Praze pro Central Group

Kategorii připravovaných projektů letošního ročníku prestižní světové soutěže Mipim Awards, která bývá označována za investorskou a architektonickou obdobu Oscarů, ovládl výjimečný pařížský projekt Tisíc stromů od japonského architekta Sou Fujimota. S dílem tohoto věhlasného architekta se přitom možná budeme moci setkat i v Praze. Sou Fujimoto spolu s jedenácti dalšími předními jmény světové a české architektury totiž soutěží o autorství komplexu budov, který vyroste na místě bývalého Telecomu v Praze 3 na Žižkově. Účastní se mezinárodního architektonického workshopu, který vypsal investor projektu, největší domácí rezidenční stavitel Central Group. A právě v tomto týdnu představí svůj návrh pro Žižkov v Praze odborné porotě.

Praha tak má díky komplexu budov po bývalém Telecomu příležitost přilákat skutečně světovou architekturu. O výjimečnosti zakázky svědčí i fakt, že se do mezinárodního workshopu Central Group přihlásilo celkem 98 architektonických ateliérů z 30 zemí celého světa. To je na soutěž o stavbu soukromého investora zcela výjimečná účast. Z došlých návrhů odborná porota vybrala 12 finalistů. Kromě Sou Fujimoto jsou mezi nimi i další hvězdy světové architektury – Ian Ritchie (Velká Británie) nebo Richard Meier (USA). Naše barvy hájí slavná česko-britská architektka Eva Jiřičná a také další známí čeští architekti, například Petr Pelčák, Radek Kolařík nebo Petr Bouřil.
Lokalita pro centrum nového Žižkova
Central Group koupil areál bývalého Telecomu o velikosti 40 tisíc m2 od společnosti Cetin ze skupiny PPF v roce 2017. Cetin areál i nadále užívá, plánuje se však přestěhovat do nového sídla a po jeho odchodu chce nový majitel celý areál postupně zbourat z důvodu extrémně vysokého množství škodlivého azbestu a nemožnosti tyto technologicky zastaralé stavby využít k jakýmkoli jiným účelům.
„Výška současné nefunkční telekomunikační věže je kolem 80 metrů a všichni v Praze jsou na vyšší a dominantní stavbu v této lokalitě zvyklí. Proto jsme v rámci poroty workshopu přesvědčeni, že na tomto místě by bylo správné postavit nový komplex architektonicky unikátních staveb, který by výškově gradoval směrem k ulici Želivského, kde by mohlo vzniknout centrum nového Žižkova. Tento logický směr jasně potvrdil i probíhající mezinárodní architektonický workshop,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.
Světové hvězdy prezentují své projekty tento týden v Praze
Porotu mezinárodního workshopu tvoří skutečně hvězdná sestava. Šéfem poroty je známý architekt a vysokoškolský profesor Zdeněk Fránek, v porotě jsou dále nejoceňovanější český architekt Josef Pleskot, hlavní autor pražského metropolitního plánu Roman Koucký a známý architekt David Vávra. Sestavu pěti porotců pak doplňuje šéf Central Group Dušan Kunovský s 25letou zkušenosti v developmentu.
První kolo mezinárodního workshopu začalo v létě minulého roku, do dalšího bylo v prosinci vybráno 12 finalistů, kteří mají právě tento týden příležitost v Praze porotě prezentovat své projekty. Výsledky finálního kola budou známy v průběhu dubna. Zda se vybraná stavba bude realizovat nebo skončí v koši podobně jako Kaplického „Chobotnice“ bude po rozhodnutí poroty záležet na politicích z magistrátu a z Prahy 3 a pak také na odborném názoru pražského Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).
V rámci své krátké pracovní cesty do Prahy Sou Fujimoto představí své názory na soudobou architekturu v ČR a ve světě odborníkům na Summitu architektury a rozvoje 28. března v pražském Obecním domě, který pořádá Sdružení pro architekturu a rozvoj. O den dříve vystoupí také na diskusi s veřejností v Centru architektury a městského plánování (CAMP).
Sou Fujimoto (1971) je jedním z nejznámějších japonských architektů. Rodák z ostrova Hokaido promoval na Tokijské univerzitě a v roce 2000 založil své vlastní studio – Sou Fujimoto Architects. Jeho práce oslovuje odborníky z architektonické obce, ale i širší veřejnost. Je známý hlavně neotřelou prací s prostorem, ke kterému ho podle jeho vlastních slov inspiroval Albert Einstein s jeho teorií relativity. Fujimotova práce je ovlivněna i budovami z rýsovacího prkna katalánského architekta Antoni Gaudiho. Většina jeho projektů je realizována v Japonsku, jsou lehké, prosvětlené a z počátku jeho kariéry byly charakterizovány prací s malými prostory. Kromě obytných domů Fujimoto navrhl například pavilon Serpentine Gallery v Londýně, nebo obytnou věž ve francouzském Montpellier. Na letošním ročníku světového veletrhu realit zvítězil v prestižní soutěži Mipim Awards, označované často jako investorská a architektonická obdoba Oscarů, v kategorii připravovaných staveb s pařížským projektem Tisíc stromů (na obrázku). V současnosti učí na univerzitách v Tokiu a Kjótu.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek