Středa 23. května. Svátek má Vladimír.

Asociace občanských poraden vítá rozhodnutí vlády zmírnit podmínky pro osobní bankrot

19.01.2018 10:01 Tisková zpráva:

I přes některá pozitivní opatření minulé vlády je v České republice stále vedeno okolo 4, 5 milionu exekucí. Nelepší se ani situace tzv. vícečetných exekucí. Zhruba polovina lidí s exekucí jich má na sebe vedeno čtyři a více.

V našich poradnách se často setkáváme s lidmi, kteří za současné situace na oddlužení nedosáhnou, a není proto žádný způsob, jak by mohli svoji situaci legálně řešit. Výsledek je rezignace, další dluhy, práce na černo a někdy i trestná činnost“, říká Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden (AOP).

Kalvoda proto vítá, že vláda v demisi znovu předložila novelu insolvenčního zákona, která by měla podmínky osobního bankrotu zmírnit. Jde zejména o to, aby bylo umožněno i nižší uspokojení věřitelů, než současných 30 %, které je v případě mnohamilionových dluhů zcela nereálné. Podmínkou nižšího plnění má být, že dlužník prodá všechen zbytný majetek, bude pracovat, dál se nezadlužovat a splácet maximum podle svých možností. „Odmítáme názor, že zrušení hranice minimální plnění je morálním hazardem a poškodí věřitele. Naopak, může být výhodný i pro ně,“ doplňuje Kalvoda.