11. 06. 2019

Atradius Country Report pro západní Evropu: Po letech pozitivního vývoje očekáváme nárůst insolvencí

Navzdory stále mírně rostoucí ekonomice ve většině zemí západní a severní Evropy hovoří předpoklady pro roky 2019 a 2020 o nárůstu počtu insolvencí tamních firem. Na vině je ve většině případů klesající export nebo nejistota na politické scéně spojená například s odchodem Velké Británie z EU.

Předchozí roky znamenaly pro většinu zemí v západní Evropě pokles počtu insolvencí, rok 2019 ale bude v drtivé většině z nich znamenat zhoršení situace, které souvisí se zpomalením růstu HDP nebo problémy na exportních trzích.
Nejvyšší nárůst úpadků společností se v roce 2019 předpokládá v Itálii (6 %), za čímž stojí tamní politická nestabilita, pomalé tempo reforem nebo tradičně horší platební morálka tamních firem, která snižuje důvěru partnerů. Naopak pozitivní vývoj se očekává ve Španělsku jako v jedná z mála zemí s až 5% poklesem počtu insolvencí. Jde o pokračování trendu nastartovaného už v roce 2013 (který následoval období krize).
Negativní vývoj jak počtu insolvencí, tak co do růstu DPH se v letošním roce očekává především v zemích se silným exportem do Velké Británie. Zhruba 2% nárůst počtu platebních neschopností zaznamená letos Irsko, kde čísla bez výjimky klesala od roku 2013. nejvíce zasaženy budou strojírenství a potravinářství, které mají ve Velké Británii největší odbytiště. Zpomalení růstu ekonomiky spolu s nárůstem počtu insolvencí zasáhne i Belgii, pro kterou je Spojené království jedním z největších exportních trhů.
„V případě samotné Velké Británie očekáváme pro rok 2019 opětovný nárůst úpadků společností, a to až o 7 %,“ dodává ředitelka pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. „Na toto číslo se ovšem můžeme dostat v případě, že odchod Spojeného království z EU proběhne na základě dohody a následného přechodného období, nikoli tzv. divokou cestou. Důvodem nárůstu insolvencí je hlavně nejistota, ve které velké společnosti pozastavují plánované investice, což negativně ovlivňuje menší firmy, které stojí níže v zásobovacím řetězci,“ dodává Markéta Stržínková.
Pochybnosti obklopující Brexit mají vliv i na vývoj ekonomiky, která po odhlasování vystoupení z EU v roce 2016 zůstávala dlouhou dobu stabilní. V roce 2019 se – podobně jako o rok dříve – očekává pouze 1,4 % růst HDP s čímž souvisí vysoké úvěrové riziko u firem působících v zemědělství, potravinářství, stavebnictví, retailu, papírenství nebo dopravním průmyslu.
Tisková zpráva společnosti Atradius

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek