Text: Jiří Havelka

26. 07. 2016

Atraktivita stavebního spoření dále roste, třetina lidí jej považuje za zajímavé

Podle aktuálního průzkumu společnosti IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) považuje 35 % obyvatel České republiky stavební spoření za zajímavý produkt. „Data potvrzují oživení zájmu o stavební spoření, klienti se přesvědčili, že mezi zajištěnými produkty nenajdou vhodnější zhodnocení svých úspor,“ uvádí místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller.

Zatímco v aktuálním průzkumu je stavební spoření zajímavé pro 35 % respondentů, v loňském roce na stejnou otázku odpovědělo pozitivně jen 28 % dotázaných a např. na konci roku 2011 (těsně před přijetím zákonných úprav) označilo stavební spoření za zajímavý produkt jen 19 % dotázaných. „Důvěra ve stavební spoření opět roste, potvrzují to i naše prodejní čísla. Za první pololetí jsme uzavřeli přes 117 tisíc nových smluv, což je meziročně o 20 procent více,“ dodal Manfred Koller.

Z průzkumu dále vyplynulo, že stavební spoření je nejvíce zajímavé pro respondenty ve věku 30 až 49 let s průměrnými příjmy.  Za největší lákadla systému považují výhodný spořicí úrok, státní podporu a možnost zajímavých úvěrů na bydlení. „Pro konzervativního klienta hledajícího jistotu znamená stavební spoření bezpečný přístav, zvláště v době kolísavých finančních a akciových trhů. I po letních změnách klientům umožníme dosáhnout výnosu až 3,2 %, což je mezi zajištěnými produkty jednoznačně nejvíce,“ uzavřel Manfred Koller.

IBRS průzkum uskutečnila na vzorku 1000 respondentů ve 2. čtvrtletí letošního roku.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek