21. 05. 2020

Banky budou ještě chvíli vyčkávat, jak se situace ustálí, říká Miroslav Majer

Pandemie koronaviru téměř na dva měsíce doslova zastavila celý svět. I když to teď vypadá, že se blýská na lepší časy, její následky budeme bohužel ještě nějakou dobu pociťovat v různých segmentech. O tom, jak to teď vypadá s hypotečním sektorem a aktuálními cenami nemovitostí, jsme si povídali s Miroslavem Majerem, CEO online srovnávače hypoték Hyponamiru.cz.

Jak zamával koronavirus s cenami nemovitostí a nájmy?
Prozatím zamával koronavirus pouze s nájmy. Reakce na posun cen nemovitostí bude spíše v dlouhodobém horizontu. Otázkou je, jestli k ní vůbec dojde. Jelikož je na trhu stále nedostatek bydlení, nemusí k žádné markantní změně dojít. Trh s nemovitostmi teď možná ochladl díky tomu, že nemohly být realizovány prohlídky bytů apod. Realitní trh by si z toho měl odnést poučení a digitalizovat celý proces nákupu nemovitostí.

Jak se koronavirus odrazil na úrokových sazbách?
Na úrokové sazby to dle mého názoru teprve bude mít vliv. ČNB stále snižuje úrokové sazby. Ovšem banky momentálně mají větší míru nesplácených hypoték, a proto zavádějí restrikce v podobě snižování LTV, přísnějšího posuzování bonity apod. Jakmile se situace trochu uklidní, budou banky potřebovat dohnat objemy a půjdou se sazbami dolů. Očekávám to osobně koncem léta.

Jak se díky koronaviru změnily podmínky pro získání hypotéky?
Reakce se různí, ale některé banky nově dočasně neakceptují příjmy z nejvíce postižených oborů, jako je gastronomie, hotelnictví či automobilový průmysl. Zaměstnanci z těchto oborů mohou mít v současné době problém získat hypotéku. Dalším opatřením je zvyšování minimálního množství vlastních prostředků např. z 10 % na 40 %. Obecně všechny banky zpřísňují pohled na příjmy klienta tak, aby se vyvarovaly většímu množství nesplácených úvěrů.

Je teď vhodná doba na hypotéku nebo její refinancování?
Na hypotéku je vždy dobrá doba. Kdo teď začne brzy reagovat, může na tom vydělat. Prodávající, kteří jsou tlačeni na prodej, půjdou krátkodobě s cenou třeba trochu níže. Další výhodou je, že se asi stále moc dalších zájemců na prohlídky nechystá. Co se týká refinancování, tak je teď také vhodná doba. Nejen, že sazby jdou pomalu dolů, ale navíc je možné refinancovat v době fixace s minimální pokutou za předčasné splacení. Je tedy možné si zlevnit hypotéku a v těchto složitých dobách ušetřit něco v rodinném rozpočtu.

Jak se domníváte že se bude vyvíjet hypoteční trh v následujících měsících?
Osobně si myslím, že banky budou ještě chvíli vyčkávat, jak se situace ustálí. To, že skončil nouzový stav, neznamená, že jsme z toho venku. Pro nastartování celé ekonomiky bude potřeba ještě několik měsíců a možná i let. Teď je situace i pro banky špatně čitelná, a proto vyčkávají. Jakmile se situace ustálí, tak si myslím, že dojde ke snížení sazeb a dohánění plánů a zisků. To potvrzuje i činnost ČNB.