22. 08. 2017

Banky a spořitelny mají nakročeno k překonání loňského rekordu

Banky v červenci poskytly 7213 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 14,578 mld. Kč. Stavební spořitelny přidaly za červenec dalších 4,017 mld. Kč. Celková suma peněz rozpůjčovaných na bydlení v červenci vystoupala na 18,5 miliardy korun. V druhé polovině roku očekáváme, že se ve výsledcích projeví regulace hypoték nad 80 % LTV a nárůst sazeb hypoték. Jak? O tom jsou následující řádky.

Banky začínají za loňskými výsledky zaostávat
Banky v červenci poskytly 7213 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 14,578 mld. Kč. V meziročním srovnání klesl počet (-5,3 %), ale znovu i objem sjednaných hypoték. V červnu hypoteční produkce klesla o 6,6 %, tentokrát byl pokles o něco menší – 4,2 %. Na trhu dochází k znatelnému ochlazení, které pramení jednak z regulace hypoték nad 80 % LTV a zároveň z nedostatečné nabídky vhodných nemovitostí k pořízení. Objem sjednaných hypoték byl letos v červenci na srovnatelné úrovni jako v roce 2013 nebo 2014.

Průměrná výše hypotéky klesla
Zajímavostí červencových výsledků je meziměsíční pokles průměrné výše hypotéky. Zatímco v červnu její výše vystoupala na 2,050 mil. Kč. V červenci to bylo „jen“ 2,021 mil. Kč. Příčinou tohoto poklesu může být výše zmíněná regulace hypoték nad 80 % LTV, jejichž poskytování banky skrze zvýšenou cenu výrazně utlumily. Vývoj průměrné výše hypotéky ilustruje následující graf, kde je od roku 2015 zřetelný každoroční posun ukazatele řádově o 100 000 Kč výše.

Sazby hypoték nyní nejspíš porostou
Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték klesla meziměsíčně o 2 bps. na 2,02 %* (y/y +14 bps.), čímž dál následovala trend vývoje predikovaný indexem nabídkových sazeb. Index GOFI 70 v červnu klesl o 1 bps. na 2,11 a v červenci spadl o další 2 setiny procentního bodu na 2,09 %. Nyní však již zdražují i hypotéky do 80 % LTV, takže indexy nabídkových sazeb v srpnu povyrostou a se zhruba měsíčním zpožděním bude následovat růst i v případě realizačních cen, jak je monitoruje server hypoindex.cz.

Stavební spořitelny si udržují meziroční náskok
Stavební spořitelny v červenci sjednaly úvěry za 4,017 mld. Kč, což je sice o 1,7 miliardy méně než v předchozím měsíci, ale v meziročním srovnání stavební spořitelny navýšily produkci o více než půl miliardy. V procentním vyjádření meziroční růst činí 18,3 % a v součtu od začátku roku překonávají nyní stavební spořitelny loňské výsledky o 7,6 mld. Kč.

„Nárůst úrokových sazeb hypoték podle našeho předpovědního modelu v krátkodobém horizontu povzbudí poptávku po hypotékách – lidé si budou chtít sjednat úvěr za stále ještě výhodných sazeb. A i když na trhu nyní vidíme, že banky v druhém pololetí začínají zaostávat za loňskými výsledky, díky 12miliardový náskoku z prvního pololetí odhadujeme, že celková roční produkce by se mohla pohybovat okolo 225 miliard Kč. Loňský výsledek tedy banky letos pravděpodobně nezopakují, ale i tak by se jednalo o 2. objemově nejúspěšnější rok v historii. A v součtu s produkcí stavebních spořitelen, kam se část hypotečních objemů přesunula, by to dělalo přes 285 miliard korun, což by znamenalo překonání dosavadního historického maxima z loňského roku,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení – hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

*chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují
 Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, ČTK, AČSS

Vývoj Swiss Life Hypoindexu