28. 11. 2017

Blahobyty: Nejžádanější byty na investici jsou 2KK

Garsonka, ani třípokojový byt se nezhodnotí tak jako 2KK. V Praze patří tyto byty mezi nejžádanější. Ty je pak také možné nejčastěji najít v nabídce krátkodobého ubytování přes Airbnb či Booking.com. Vyplývá to z údajů startupu Blahobyty, který je speciliastou na správu krátkodobých nájmů v Praze.

Právě jedním z ukazatelů výnosnosti a celkové poptávky mohou sloužit platformy jako právě Airbnb. “Nejvíce jsou v nabídce byty 2KK. Těch je zhruba celá třetina ze všech aktivních bytů. Mají stabilně vysokou obsazenost a rozhodně fungují lépe než například malá studia, tedy 1KK. Ta se hůře obsazují především mimo sezónu. Naopak opravdu velkých bytů je nedostatek, takže se také pronajímají dobře. Přes týden bývají prázdnější, větší zájem je o ně o víkendech. Díky vyšší pronajímací ceně jsou tak výdělky i přesto lepší než u garsonek,” vysvětluje Matěj Koutný, zakladatel startupu Blahobyty.
Nutné je dodat, že důležitým kritériem pro potenciální výnosnost bytu jako investičního instrumentu hraje lokalita. Ta je podle zkušeností společnosti Blahobyty dokonce důležitější než samotná dispozice bytu. Koutný k tomu vysvětluje: “V tomto ohledu může být zajímavý pohled z druhé strany, tedy jaký byt si pořídit, aby potenciálně vydělával nejvíce. U garsonek je totiž nutné dodat, že tam je při přepočtu na metr čtvereční vyšší pořizovací cena než u větších bytů. Zároveň tam ubytujete méně lidí než v typově větším bytě. Což potom logicky snižuje výnosnost na metr čtvereční. Proto i jako investice je 2KK rozhodně přitažlivější.”
Právě při koupi bytu jako investice jsou krátkodobé nájmy výhodnější než klasické dlouhodobé nájmy. Nicméně startup upozorňuje, že realita není tak růžová, jak by se mohlo zdát. Podle statistik uživatelů na platformě Airbnb, v Praze odpadne v průměru každý čtvrtý uživatel. Představa snadného výdělku z pronájmu se totiž míjí s tím, jak se o hosty a byt z dlouhodobého hlediska starat.
Co ovlivňuje úspěšnost krátkodobých pronájmů a jaký je rozdíl ve výnosnosti proti dlouhodobým nájmům? “V tomto ohledu je zde velké rozmezí. Řekněme, že krátkodobými nájmy lze vydělat více o 50 až 200 %. Nicméně stojí to nemalé úsilí protože je třeba mít profesionálně nafocený byt, hostům se věnovat, poctivě a rychle odpovídat a být jim k dispozici, mít dobře nastavenou cenovou politiku a přizpůsobovat ji jednotlivým sezónám a poptávce. V opačném případě byt v nabídce rychle zapadne a nevydělá si tak na sebe,” uzavřel Koutný.
Tisková zpráva startupu Blahobyty

Vývoj Swiss Life Hypoindexu