Text: Monika Lukešová

14. 09. 2018

Březiněves zaplatila Maltézským rytířům za pozemek pro stavbu školy

Pražská městská část Březiněves dnes (v pátek 14. 9.) uhradila částku 41 706 000,- Kč Suverénnímu řádu Maltézských rytířů. Jde o sumu určenou na výkup pozemků o rozloze 4,1 ha, které jsou územním plánem určeny výhradně na stavbu školy.

Řád Maltézských získal v Březiněvsi 90 hektarů polí v rámci církevních restitucí. Celková hodnota pozemků je bezmála miliarda korun. Proti vydání se však u soudů brání Státní pozemkový úřad. Je tak možné, že řád ještě o pozemky přijde.
„V Březiněvsi už školu nutně potřebujeme a nemůžeme čekat na výsledek vleklých soudů. Zároveň ale nemůžeme složit peníze za něco, co má nejasného majitele. Součástí dohody je tedy klauzule, která nám zajistí vrácení peněz v případě, že řád o pozemky přijde a Restituční rozhodnutí zanikne,“ vysvětluje složitou transakci starosta Březiněvsi Jiří Haramul.
Prostředky na nákup pozemků poskytlo městské části Zastupitelstvo hlavního města Prahy.
Březiněves zahájila ihned po uzavření dohody projektové přípravy na výstavbu školy. Celková výše nákladů na výstavbu školy a potřebných sportovišť je předběžně odhadována na 400 mil Kč a jejich zajištění je hlavním úkolem staronového zastupitelstva MČ Praha Březiněves pro následující volební období. V Březiněvsi je pouze jediná kandidátka stávajícího zastupitelstva.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek