18. 02. 2019

Brownfield, moderní město i centrum – současné trendy v bytové výstavbě v Praze nejsou jednotné

Na pražském realitním trhu se objevují první byty z brownfieldů. Nadále přetrvávají i developerské projekty v moderním městě, tedy trendy bydlení spíše dále od centra Prahy, ale stále s dobrou dopravní dostupností a infrastrukturou. Velkou poptávku zaznamenávají i stavby v centru české metropole, byť tam hraje prim především rekonstrukce starších budov.

Na místech, kde kdysi fungovaly továrny či vlaková nákladová nádraží, se v Praze stále častěji stavějí byty. Rozsáhlé nevyužívané plochy, mnohdy se zrezivělými a opuštěnými konstrukcemi, jsou zajímavou lokalitou pro developery. Brownfieldy dostávají nový život. Nastolený trend dokládají projekty ve Vysočanech, Jinonicích či Hloubětíně.
„Vývoj na realitním trhu detailně sledujeme, vnímáme rostoucí využití brownfieldů developery. My se ubíráme jinou cestou, novostavby v moderním městě či na jeho okrajích jsou pro zákazníka cenově dostupnější, navíc jsou velkorysé a nabízejí vysoký standard bydlení,“ řekl k tématu Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group.
Brownfieldy jsou atraktivní díky své poloze, řeč je například o Smíchově. Nabízejí život prakticky v centru Prahy, s bezkonkurenční dostupností služeb. Pro mnohé zákazníky jsou však byty z podobných developerských projektů v příliš vysoké cenové hladině. Dávají tedy přednost nákupu v dopravně stále dobře dostupných lokalitách Prahy, kde se díky pokračujícímu developmentu zhodnocují nemovitosti majitelů.
Byty jsou tam dostupnější, což potvrzuje i analýza Institutu plánování rozvoje Prahy, když připomíná, že nabídková cena v tomto prstenci v roce 2018 byla na úrovni 90 tisíc korun za metr čtvereční. Z analýzy zároveň vyplývá, že moderní město zůstává díky příhodným podmínkám jak pro developery, tak pro zákazníky pro pražskou bytovou výstavbu nejdůležitějším územím. Hned 39 procent aktuálních projektů se realizuje právě tam.
„Projekty v moderním městě jsou nejžádanější mimo jiné díky kombinaci dobré dopravní dostupnosti i služeb a přívětivé ceny ve smyslu poměr ceny a kvality,“ shrnul Tal Grozner ze Star Group. Za stejné peníze jako v případě brownfieldů lze ve zmíněném prstenci pořídit větší, prostornější byty. Především u menších bytů jako 1+kk a 2+kk je právě větší podlahová plocha současným trendem. Další výhodou developerských projektů je blízkost přírody. „Nabízí příjemné okolní prostředí, dostatek zeleně, cyklostezky, možnosti sportovního vyžití,“ vyzdvihl Tal Grozner. Vzdálenost od centra navíc také není nijak enormní, jde o pár minut jízdy.
Staví se i v centru Prahy, byť jde spíše o marginální záležitost. Z logického důvodu – nedostatku stavební plochy – vznikají v srdci české metropole malé bytové komplexy, případně se nestaví vůbec a jen rekonstruuje. Mnohem častější je rekonstrukce starších budov, i díky ní se rozšiřuje nabídka zajímavých bytů na pražském realitním trhu. Zde jsou ceny výrazně nad možnostmi běžného Pražana.
Tisková zpráva Star Group