12. 07. 2021

Bydlení nepřestalo zdražovat ani letos, růst cen bytů a rodinných domů patří k nejvyšším v EU

Růst cen bydlení v Česku pokračuje. Byty a rodinné domy v prvním čtvrtletí podle aktuálních dat Eurostatu meziročně zdražily o 11,9 procenta. Podle evropského statistického úřadu jde o čtvrtý nejrychlejší růst v Evropské unii. Rychleji než v Česku zdražovalo na začátku letošního roku bydlení už jen v Lucembursku, Dánsku a Litvě. V porovnání s posledním kvartálem loňského roku vzrostly ceny bydlení v Česku o 4,6 procenta. Od roku 2015 byty a rodinné domy v Česku zdražily o 67 procent.

Zásadním faktorem je pokračující převis poptávky nad nabídkou, kterou nezvrátila ani už déle než rok trvající koronavirová pandemie. Zájem o byty a rodinné domy je pořád enormní, což dokládají i rekordní čísla z hypotečního trhu. Češi si stále více uvědomují, že nemovitost představuje ideální investici v kterékoliv době.
Lepší přizpůsobení nabídky poptávce zásadně komplikuje extrémně složitý proces povolování nových staveb a nedostatek volných stavebních pozemků v Praze. Získat všechna potřebná povolení pro stavbu středně velkého bytového projektu nyní trvá průměrně pět let, výjimkou nejsou ani řízení přesahující jednu dekádu. To neumožňuje pružně reagovat na měnící se poptávku. Tento problém vyřeší jen přijetí nového stavebního zákona a schválení nových územních plánů měst, kde je poptávka po bydlení největší. Kvůli nedostatku stavebních pozemků totiž ty poslední volné výrazně zdražily, často až nad hranici ekonomické rentability.
Nezanedbatelný vliv na růst cen nemovitostí má také zdražování stavebních prací a materiálů. U některých profesí, hlavně řemeslných, v poslední době pozorujeme meziroční zdražování o desítky procent. Zde se začíná čím dál více projevovat problém, na který už dlouho upozorňuji. České stavebnictví je zcela závislé na pracovnících ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny. Bez nich by už dávno zkolabovalo. Výrazné omezení cestování mezi státy kvůli koronavirové pandemii tento přehlížený problém jen více zdůraznilo. Systémové řešení by bylo usnadnit zaměstnávání zahraničních dělníků, protože Češi o práci na stavbách zájem nemají.
Cenově dostupné bydlení na trh vrátí jen rozsáhlá bytová výstavba. Pouze velké projekty se stovkami či tisíci byty umožní díky úspoře z rozsahu nabídnout bydlení širšímu spektru zájemců. Sami připravujeme hned několik podobně velkých projektů včetně projektu s dvěma tisíci byty na místě zanedbaného brownfieldu na Zličíně. Bohužel i u nich se stále prokousáváme nadměrně komplikovanou byrokracií. Dokud se nepřestanou nové výstavbě v Česku házet klacky pod nohy, můžeme na levné bydlení zapomenout.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.