17. 02. 2021

CBRE: Renegociace vloni dominovaly kancelářskému trhu. Letos budou ještě akcelerovat

Renegociace neboli přejednávání nájemních podmínek za účelem prodloužení stávajících nájemních smluv se v uplynulém roce staly výrazným trendem na kancelářském trhu, který bude v ještě větší míře pokračovat i v roce 2021.

Vloni bylo přejednáno více než 154 tisíc metrů čtverečních kanceláří, což představuje 46 % veškeré nájemní aktivity (uzavření nových smluv činilo 31 %). Nejaktivnějším regionem byla tradičně Praha a její nejbližší okolí. Podle CBRE, světového lídra v oblasti komerčních realitních služeb, došlo k  nárůstu renegociací především ve 2. pololetí 2020. Data za 3. čtvrtletí ukazují, že v tomto období tvořil podíl obnovených nájemních smluv 64 %; ve 4. čtvrtletí potom 51 %. Fakticky se jednalo o transakce, které netvoří poptávku po nově dokončených prostorách, takže neměly dramatický vliv na míru neobsazenosti. Nicméně vzhledem k pokračující pandemii koronaviru a omezené nabídce nově dokončených kancelářských nemovitostí lze očekávat, že jejich objem poroste i letos.
„Tento fenomén se projevuje u všech firem bez ohledu na velikost kancelářské plochy: přejednávaly se smlouvy v menších kanceláří do 2 tisíc m2, ale také nad 5 tisíc m2 pronajímatelné plochy. V loňském roce se realizované renegociace týkaly především firem z oblasti informačních technologií, finančnictví či poradenských služeb. Naši agenti loni přejednali téměř 37 tisíc metrů čtverečních kanceláří, což je nejvíce ze všech realitně-poradenských společností na českém trhu,“ komentuje Kateřina Havlová vedoucí týmu zastupující pronajímatele kancelářských prostor v CBRE.
Při přejednávání smluv se pro nájemce kanceláří stává klíčovým požadavkem flexibilita – jak v délce nájemních smluv, tak ve variabilitě pronajímaných prostor. Firmy stále ve větší míře dbají na zavádění optimálních strategií uspořádání pracovišť a rozložení pracovních týmů. V současné době je také zvýšená poptávka po parkovacích místech, protože zaměstnanci nechtějí kvůli pandemii využívat veřejnou dopravu v takové míře jako dříve. Souběžně s tím roste i zájem o využívání chytrých technologií, například různých navigačních systémů a aplikací pro nájemce, které umožňují lepší koordinaci lidí uvnitř kancelářských budov a tudíž i efektivnější dodržování potřebných opatření v boji proti koronaviru.