12. 03. 2019

Celosvětové objemy investic do nemovitostí na novém rekordu

Podle nejnovějších údajů zveřejněných globální společností realitních služeb Cushman & Wakefield dosáhl objem realitních obchodů v roce 2018 nové rekordní úrovně 1,75 bln. dolarů, což je o 4 % více než dosavadní maximum 1,68 bln. dolarů z roku 2017.

Zpráva Global Investment Atlas 2019 zkoumá celosvětové investiční vzorce v roce 2018 a přináší prognózu dalšího vývoje na trhu pro letošní rok.
Vzhledem k rozšiřujícím se cílovým oblastem zájmu investorů a růstu počtu prodávajících v souvislosti s přizpůsobováním realitních strategií vývoji měnové politiky, geopolitickým událostem a strukturálním změnám Cushman & Wakefield očekává, že i v tomto roce dosáhnou obchody rekordní úrovně kolem 1,75 bln. dolarů. Podle zprávy budou ceny dále růst, což bude ale doprovázeno stabilizací výnosů a trvalým růstem nájmů u nejlepších nemovitostí spíše než snižováním výnosů, jak bylo typické pro poslední roky.
Autor zprávy a vedoucí investičních strategií na kapitálových trzích EMEA společnosti Cushman & Wakefield, David Hutchings vysvětluje: „Ekonomické prostředí je slabší, než se před několika měsíci očekávalo, ovšem stejně je na tom i výhled inflace v celosvětovém měřítku. V důsledku toho se opět vzdálila doba, kdy by mohli investoři a firmy spoléhat na úrokové sazby, byť riziko vzrůstá. Nadcházející rok proto bude ve znamení dalšího prodloužení ekonomického cyklu v oblasti nemovitostí, jež investorům nabídne další šanci připravit svá portfolia na nadcházející období pomalejšího růstu.
Se stabilním, smluvně zajištěným příjmem a expozicí vůči růstu a inflaci jsou nemovitosti nadále neuvěřitelně atraktivní, což udržuje silnou poptávku po vhodných produktech. Ovšem s tím, jak se kvůli e-komerci, změnám sociálního i podnikatelského prostředí, slabému růstu a omezené dostupnosti mění strategie silných nájemců, utvářejících a ovlivňujících trhy, je stále těžší určit, co je vhodný produkt.“
Shrnutí situace v regionu střední Evropy
Země střední Evropy, jmenovitě Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko, které představují hlavní trhy, měly co do objemu investic opět rekordní rok. V tomto regionu byly zobchodovány nemovitosti za 11,93 miliardy eur, což je oproti 10,5 miliardám v roce 2017 viditelný nárůst.
Nejvýkonnějším trhem bylo Polsko, které přesvědčivě překonalo svůj předchozí rekord 5 miliard eur z roku 2017, když dosáhlo nového rekordu 7,22 miliardy eur, což je zdaleka nejvíc v celé střední a východní Evropě. Česká republika, která zůstává konkurenceschopná co do výnosu i kapitálu, si vede stále dobře a objem transakcí zde činil 2,35 miliardy eur. Maďarsko dosáhlo 1,64 miliardy eur, což je těsně nad jeho rekordem z loňského roku (1,63 miliardy eur), Rumunsko 970 milionů eur, Slovensko 720 milionů eur a Bulharsko 340 milionů eur.
Největším obchodem v regionu bylo převzetí podílu společnosti Immofinanz (26 %) v CA Immo společnosti Starwood s předpokládanou hodnotou zhruba 1 miliarda eur. K dalším významným obchodům patřil prodej portfolia CTP v Česku společnosti Deka za 460 milionů eur, což byl největší obchod roku v průmyslovém sektoru. Nejvýznamnější maloobchodní transakcí byl v České republice prodej ostravského Fora Nová Karolina investory Meyer Bergman / HOOPP společnosti Reico. Cushman & Wakefield se účastnil těchto transakcí jako poradce společností Starwood, Deka a Meyer Bergman. Největší maloobchodní transakcí v Polsku, která byla uzavřena koncem roku 2018, se stal prodej portfolia  Metro společností Apollo Rida společnosti Griffin RE v hodnotě 1 miliardy eur.
Jonathan Hallett, partner a výkonný ředitel ve společnosti Cushman & Wakefield pro střední a východní Evropu říká:Očekáváme, že rok 2019 bude silným rokem. Trh stojí na pevných základech, nájemní trhy rostou a nepředpokládá se zvyšování úrokových sazeb. Stále více investorů se zaměřuje na core produkty a to by mělo pokračovat. Česká republika, kde je rozpracována řada transakcí, dosáhne v prvním pololetí 2019 zřejmě vyššího objemu, než tomu bylo loni.“
Shrnutí situace na světových trzích
Jako cíl i jako zdroj investic do nemovitostí se Severní Amerika v roce 2018 díky daňovému stimulu v pozdní fázi cyklu v USA, jež napomohl vykompenzovat vyšší náklady na úvěry, vzpamatovala z poklesu objemů, který zažila v roce 2017. Byť v loňském roce byli kupci aktivní ve všech světových regionech, Severní Amerika jako jediná vykázala oproti roku 2017 růst coby zdroj kapitálu plynoucího do komerčních nemovitostí: jeho objem meziročně vzrostl o 15,5 % na 549 mld. dolarů. Očekává, se že objem investic v regionu v letošním roce dosáhne 530,7 mld. dolarů. Tento 3% meziroční pokles odráží fakt, že rok 2018 byl mimořádný a že se zdejší realitní odvětví nachází v pokročilé fázi cyklu, což vyvolává tlak na výnosy.
Objem prostředků plynoucích do komerčních nemovitostí v regionu Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA) v roce 2018 poklesl o 2 %, v oblasti jihovýchodní Asie (APAC) pak o 1 %, zde především v důsledku nižšího počtu globálních nákupů. Evropské a asijské instituce ovšem zvyšují objemy prostředků plynoucích do nemovitostí a s tím, jak budou investoři následovat demografické trendy, oba regiony pravděpodobně zaznamenají i zvýšenou příchozí přeshraniční poptávku, v krátkodobém horizontu především Evropa, ve střednědobém pak i Asie.
Objemy investic v EMEA dosáhly v roce 2018 částky 331 mld. dolarů, což představuje 10,8% meziroční pokles, za nímž stojí ústup od světových i domácích zdrojů a uzavření několika velkých obchodů zahrnujících celá portfolia. Maloobchodní prostory zaznamenaly v Evropě již třetí rok za sebou pokles (56 mld. dolarů), přičemž nižší objemy se projevily napříč téměř celým regionem. Obchody s průmyslovými a kancelářskými objekty meziročně rovněž klesly, a to o 24,7 % respektive 9,7 %, ovšem zde byl příčinou spíše nedostatek vhodných prostor. Objemy investic v EMEA v roce 2019 by měly oproti loňskému roku vzrůst o 2,5 % na 339,2 mld. dolarů. K tomu by měla přispět rostoucí poptávka vzmáhající se sféry měst 2. úrovně a nových sektorů.
Vysoký stupeň útrat na tuzemské i kontinentální úrovni vedl k tomu, že investoři v jihovýchodní Asii v roce 2018 zaznamenali nejvyšší celkový podíl na investičních objemech v částce 886 mld. dolarů, což je nový rekord tohoto regionu. K růstu objemu přispěly investice ze všech zdrojů kapitálu, byť většinu z objemu obchodů realizovali tuzemští investoři. Nejvyhledávanějším sektorem v regionu byly novostavby, které představovaly 80 % trhu; dosavadní rekordy rovněž překonaly sektory kancelářských prostor a průmyslových prostor a hotelový trh dosáhl svého maxima od globální finanční krize. Investice v jihovýchodní Asii by měly v letošním roce činit 875 mld. dolarů, což představuje 1% meziroční růst.
Po politických otřesech v Brazílii, Mexiku, Kostarice a Kolumbii a snížení investic v souvislosti s poklesem kurzu měn vůči dolaru zaznamenala vloni Latinská Amerika nejnižší objemy obchodů za posledních téměř deset let. Navzdory tomu se očekává, že v tomto roce investiční objemy poskočí o 6 % na 2,4 mld. dolarů s tím, jak poroste důvěra oportunistických investorů. Investoři z regionu APAC zvyšují svou místní expozici a poohlížejí se především po příležitostech v segmentu hotelů a pozemků pro novou výstavbu. Rovněž se očekává, že budou pokračovat čínské investice do logistických nemovitostí.

Celosvětové objemy investic do nemovitostí podle regionů

Příliv prostředků na kontinent zvýšil růst objemu přeshraničních investic
V kontrastu s trendy rostoucích lokálních investic se dařilo i přeshraničnímu obchodu s nemovitostmi – meziročně vzrostl o 10,7 % na 405 mld. dolarů. Příčinou byla vyšší úroveň přílivu prostředků na kontinent.
Generální ředitel globální investiční divize a služeb investorům společnosti Cushman & Wakefield Carlo Barel di Sant’Albano uvedl: „Mezinárodní kapitálové toky jsou stále dynamičtější, stále častěji překračují hranice a stále více se snaží vyvažovat kvalitu a kvantitu – totéž ale platí i o akciích, výnosech, talentech nebo životních standardech.
Hojnost kapitálu bude i v roce 2019 hnací silou trhu a přispěje k udržení cen, ovšem až se hospodářský cyklus zpomalí, budou zdrojem vysokého výkonu strukturální síly, jako je e-komerce. Je tedy opravdu nezbytné dívat se dál a hlouběji, než je na trhu běžné, abychom dokázali vnímat detaily lokálního trhu, obchodu, protistrany, věřitele a především uživatele.“
Přestože nejvyhledávanějším cílem globálních investic do komerčních nemovitostí byly USA (45 mld. dolarů), region EMEA si udržel svou historickou pozici nejatraktivnější destinace mezinárodního kapitálu: mezi nejlepšími deseti cíli přeshraničních investic zabodoval největším počtem měst a přilákal 53 % (88 mld. dolarů) celosvětových investic.
USA a Kanada se se společným 40% podílem na všech loňských netuzemských investičních tocích (125 mld. dolarů) staly největšími zdroji přeshraničního investičního kapitálu. Na třetím místě pak bylo Německo s 26 mld. dolarů. Zajímavé je, že byť britští investiční manažeři posilují svá kontinentální portfolia, objem přeshraničních investic pocházejících z Francie poprvé v historii překonal Británii. Podobně se změnila i skladba přeshraničních investic z jihovýchodní Asie, kdy pevninská Čína a Hongkong zaznamenaly na pomyslném žebříčku propad, zatímco Singapur a Jižní Korea postoupily na vyšší příčky.
Tisková zpráva Cushman & Wakefield

Vývoj Swiss Life Hypoindexu