19. 10. 2016

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Central Group změní zanedbaný brownfield Nákladového nádraží Žižkov v unikátní Parkovou čtvrť

Atraktivní stavební pozemek o rozloze 128 tisíc m2 v jedné z nejžádanějších pražských rezidenčních lokalit, a to včetně projektu s již vydaným územním rozhodnutím, získal Central Group letos v létě. Původní projekt počítal s velkým obchodně-kancelářským komplexem, který by vyvolal výrazné zvýšení dopravy v oblasti, dále pak doplňkově s hotelem a byty. Central Group ale kontroverzní projekt, který vyvolával emoce, výrazně odlehčil a přepracoval. V oblasti převáží rezidenční funkce s doplňujícími obchody, službami a restauracemi v parterech bytových domů, množstvím zeleně a hodnotný veřejný prostor. Nové řešení také výrazně zredukuje dopravní zátěž.

„Věříme, že náš projekt bude velkým přínosem nejen pro jeho nové obyvatele, ale i pro současné občany Prahy 3. Počítá totiž s velkým množstvím parkové zeleně a především kvalitním veřejným prostorem, který dnes v Praze tolik chybí,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. „Oproti současnému stavu i původnímu plánu jde o výrazné zlepšení a odlehčení. Bude se jednat o kvalitní architekturu zasazenou do zeleně, postavíme zde i mateřskou školku a vybudujeme velký park. Jsem rád, že pro naši koncepci jsme našli podporu Městské části Praha 3,“ dodal Kunovský.

„Náš urbanismus vychází z tradic této části Prahy, počítá s polouzavřenými městskými bloky, které respektují charakter metropolitní zástavby tak typický právě pro Vinohrady a Žižkov,“ dodal autor projektu architekt Jakub Cigler. „Cílem zvoleného řešení je rozšířit Žižkov a Vinohrady o několik dalších bloků, které budou tvořit jak příjemné rezidenční domy, tak i pěší promenáda s velkorysou vodní plochou, ale i množství intimních dvorních zahrad,“ dodal.

Nový velký park pro veřejnost

Přínosem pro celé okolí bude velký park, který vznikne v severní části v přímé návaznosti na park Židovské pece. Výrazně se tak lidem z okolí rozšíří možnost trávení volného času. Nový park bude mít také návaznost zeleným koridorem na vedlejší pozemky za budovou Nákladového nádraží, a zajistí tak pěší prostupnost celého území, která dnes neexistuje.

REKLAMA

Na park bude přímo navazovat šestitřídní mateřská škola, spádová pro celé okolí s vlastní zahradou a vývařovnou. Školku v hodnotě 60 milionů korun postaví Central Group na vlastní náklady a převede ji do vlastnictví městské části. Upravená zeleň bude také v poloveřejných vnitroblocích, ulice budou lemované stromořadím. Množství zeleně, se kterým nový projekt počítá, mu dal také název – Parková čtvrť.

Stavět se začne od Basilejského náměstí. Jeho dotvoření je totiž významnou součástí celého projektu. Jihovýchodní blok Basilejského náměstí bude nově tvořit architektonicky unikání stavba, která nabídne i komerční prostory v přízemí. V této části projektu může vzniknout také podzemní parkoviště pro lidi z okolí. Auta, která dnes v oblasti není kam zaparkovat, se tak mohou dostat pod zem.

Oblast nynější Želivského ulice ožije. V přízemí bytových domů zde vzniknou komerční prostory s využitím pro obchody, služby a gastronomii. Sousedský charakter oblasti by mohl pomoci dotvořit malý pivovar, který Central Group v lokalitě plánuje. Projekt počítá s novou pěší zónou kolmou na Želivského ulici s jezírky, obchůdky, službami a restauracemi v přízemí, náměstím, množstvím příležitostí k posezení a s hodnotným veřejným prostorem. Stavby v Rezidenci Parková čtvrť budou maximálně 40 metrů vysoké, budou mít tedy nejvíce 12 pater.

Budoucnost Prahy je na brownfieldech

REKLAMA

Kromě Nákladového nádraží Žižkov chce Central Group v brzké době stavět i na dalších svých brownfieldech. „Změna využití zanedbaných brownfieldů, které v současnosti neslouží veřejnosti, na zelené městské čtvrti plné života, to je ta jediná správná cesta, kterou se Praha musí vydat,“ řekl Kunovský.

Central Group plánuje jeden z nich na Kavčích Horách zrevitalizovat ve spolupráci s renomovaným architektem Josefem Pleskotem. Na dnes oploceném a nepřístupném brownfieldu mají vzniknout byty s obchody a restauracemi v přízemí, mateřská škola, veřejný park s bylinkovou zahradou. Aktuálně firma finalizuje dokumentaci pro změnu územního rozhodnutí. V případě projektu na pozemcích po továrně Tatra na Zličíně, již Central Group o územní rozhodnutí požádal. Také zde chystá byty a oživení ulice K Metru, kterou prochází velká část obyvatel starého Zličína ke stanici metra. Změna územního plánu probíhá na brownfieldu po továrně Tebas ve Vysočanech. Městská část Praha 6 nově vyhlásila veřejnou urbanistickou soutěž na řešení dalšího brownfieldu v majetku Central Group, a to skladového areálu Westpoint v Ruzyni.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu