14. 09. 2020

CENTURY 21: Ceny nájmů meziročně mírně poklesly, záleží ale na regionu

Z dat sítě realitních kanceláří CENTURY 21 vyplývá, že ceny nájemného oproti loňsku poklesly celorepublikově zhruba o 2 %. K největšímu propadu došlo v Praze, naopak třeba Pardubicko zaznamenává 15% růst. Zájem o pronájmy bytů se odvíjí především od nabídky, která je většinou zaměřená na menší byty 2+1 či 1+kk.

Ceny nájmů celkově mírně poklesly, ale jsou zde patrné regionální rozdíly. K poklesu došlo hlavně
v Praze. „Pronájmy v centru Prahy poklesly o 19 % a v nabídce máme byty, kde je pokles i o 30 %. Zbytek Prahy klesá zhruba o 7 % oproti loňsku. Extrémní pokles vidíme ve Zlínském kraji, kde došlo k propadu cen téměř o pětinu, a na Jihlavsku se ceny snížily o desetinu,“ říká provozní ředitel CENTURY 21 Czech Republic Tomáš Jelínek a dodává: „Oproti tomu třeba v Pardubicích vidíme meziročně 15% růst cen.“
V posledních týdnech se ale situace v Praze vrací k normálu, což potvrzuje i makléřka Barbora Merknerová ze společnosti CENTURY 21 Ruby: „Poptávka byla až donedávna o hodně nižší, než byli pronajímatelé zvyklí, někdy to bylo třeba až o 80 % méně než v minulosti u stejného bytu. Trh
s pronájmy pomohl rozhýbat opravdu až konec prázdnin, sezonních brigád a návrat vysokoškoláků do škol. Za posledních 14 dní poptávka po pronájmech výrazně stoupla.“ Ceny tlačí dolů konkurence krátkodobých pronájmů, které se mění na střednědobé několikaměsíční nabídky, a to zejména
v centru, v Praze 1 a také v Praze 2.
Řada regionů je stabilních
V regionech, které nejsou tolik turisticky exponované a nenachází se zde velké množství bytů ke krátkodobým pronájmům typu Airbnb, je situace stabilnější. „Na každou nabídku pronájmu bytu je téměř okamžitá reakce zhruba od deseti až patnácti zájemců. Nicméně jen málokterý splňuje požadavky majitele. U větších, a tím pádem dražších bytů je zájem podstatně menší,“ říká ředitel kroměřížské kanceláře CENTURY 21 Style Happy Libor Kalousek.
Jeho slova potvrzuje i Jan Simper, ředitel ostravské kanceláře CENTURY 21 Real Tip: „V Ostravě
a Moravskoslezském kraji je o nájemní bydlení velký zájem. Nabídky za zajímavou cenu se realizují do dvou týdnů od zveřejnění. Nabídka za poslední rok je stabilní.“
Trh v univerzitních městech rozhýbávají studenti
Se začátkem akademického roku se do univerzitních měst vracejí studenti, kteří mají často poměrně velký dopad na trh s nájemním bydlením. „Studenti mají stále zájem o pronájem bytů. Jde jim hlavně o samostatné pokoje pro každého z nich, o dobrou dostupnost do školy a pěkné bydlení,“ potvrzuje makléřka Barbora Merknerová.
Největší zájem o pronájmy ze strany studentů je standardně v Praze a Brně. „Je ale třeba zajímavé, že v dalším univerzitním městě, Českých Budějovicích, je zájem malý, a to kvůli dostatečnému počtu kolejí na Jihočeské univerzitě,“ říká provozní ředitel CENTURY 21 Czech Republic Tomáš Jelínek. Studenti bývali obecně méně nároční, ale postupně se tento trend mění a jsou mezi nimi i zájemci o luxusní byty v centru Prahy, které jsou nyní velmi dostupné. „Obvyklá cena studentského bydlení je okolo sedmi tisíc na osobu, ale letos jsou především v Praze extrémní rozdíly. Naleznete tu luxusní byty pro šest studentů v centru za třicet tisíc, ale i garsonky za dvacet tisíc,“ dodává Jelínek.
Situace s bydlením se bude odvíjet od pandemie
Vývoj cen na trhu s nájemním bydlením se dá v Praze velmi těžko odhadovat. Ve městě s velkým počtem turistů a studentů bude velmi záležet na vývoji epidemie covidu-19. „Pokud se omezení uvolní, myslím, že by se situace od příštího roku mohla vrátit k té v roce 2019,“ říká Barbora Merknerová ze CENTURY 21 Ruby.
V jiných regionech ale společnost CENTURY 21 předpovídá mírný růst cen nájmů. „Cena nájmu bez služeb se v Ostravě nejčastěji pohybuje v rozmezí 120 Kč až 180 Kč za metr čtvereční podlahové plochy v závislosti na lokalitě a kvalitě bytu. V dalším období odhaduji růst nájmů v rozmezí 3 až 6 % ročně,“ odhaduje Jan Simper. „Na Kroměřížsku nečekáme zásadní změny ve vývoji cen. Pronajímatelé budou dle našeho názoru stále více preferovat slušné a platící nájemce, kterým nebudou mít snahu za každou cenu nájem navyšovat,“ uzavírá Libor Kalousek z realitní kanceláře CENTURY 21 Style Happy.