23. 09. 2019

CENTURY 21: Nechcete bydlet na koleji? Ve spolubydlení počítejte s nájmem šest až osm tisíc měsíčně

Praha 23. září – Ceny nájmů napříč republikou meziročně vzrostly průměrně o 8 %, proto musí i studenti shánějící bydlení před novým akademickým rokem počítat se zvýšením nákladů. Pokud se více studentů dohodne na sdílení jednoho bytu, musí každý počítat s nájmem ve výši zhruba šest až osm tisíc korun měsíčně. Požadavky studentů ale jsou dnes velmi rozdílné.

„Nejčastěji studenti poptávají byty do 40 m2 s nájmem do 14 tisíc v Praze (tedy cca 6–7 tisíc na lůžko). V Brně jsou nájmy zhruba o čtvrtinu nižší a například v Českých Budějovicích je standard do pěti tisíc korun na lůžko. Zde ale poskytují koleje poměrně dobrou kapacitu ubytování (dokonce mají nedostatek studentů na kolejích) a o pronájem bytů tak není takový zájem,“ říká Tomáš Jelínek, provozní ředitel CENTURY 21 Czech Republic. Rozptyl ceny je dnes značný a jasně odlišuje nabízený standard. Nejnižší ceny pronájmů mají často dost úskalí, jde o poměrně vybydlené byty s minimální výbavou a špatnou dostupností. „Požadavky studentů jsou většinou závislé na místě jejich univerzity, chtějí být u ní blízko anebo aspoň na metru. Pro studenty z Vysoké školy ekonomické je třeba standardní požadavek bydlení v Praze 2 nebo v Praze 3,“ doplňuje Jelínek.
Studenti poptávají i luxus
Ne všichni studenti ale tlačí cenu bydlení dolů, někteří naopak poptávají i mezonety na Vinohradech s nadstandardní výbavou. Zde však musí počítat s nájemným ve výši až 15 tisíc na lůžko. Nájemné může snížit takzvaný sharing, tedy sdílené ubytování. Ale majitelé bytů poměrně jasně definují maximální počet ubytovaných, stejně jako třeba pohlaví a pravidla návštěv. „Nyní řešíme zajímavou poptávku. Skupina šesti studentů hledá rodinný dům k nájmu, očekávají minimálně tři parkovací místa a uvítají bazén. Takový požadavek má určitě logiku. Poptávají komfortní bydlení s relativně nízkými náklady na jednu osobu,“ potvrzuje Tomáš Jelínek fakt, že požadavky studentů dnes zdaleka nejsou unifikované.
Na co si dát při hledání studentského nájmu pozor?
Pronájem je vždy nutné ošetřit smlouvou o pronájmu bytu, určitě je dobré ji doplnit i předávacím protokolem vybavení bytu a pořídit fotodokumentaci z data převzetí. Studenti by neměli zapomenout zkontrolovat podmínky úhrady služeb, odečty vody, elektřiny, případně plynu. Pozor na zvláštní požadavky pronajímatelů, jako je třeba maximální počet ubytovaných, pohlaví ubytovaných, podmínky návštěv a podmínky ukončení nájmu. V případě nájmu na dobu neurčitou se uplatňuje tříměsíční výpovědní lhůta. Vhodné je doplnění nájemní smlouvy pojištěním odpovědnosti a domácnosti, zde bude ale nutný souhlas majitele.
Tomáš Jelínek upozorňuje i na aktuální riziko. „Poslední dobou se na internetu množí podezřele výhodné pronájmy, kde je majitel velmi často cizinec nebo pracující v zahraničí a vyžaduje pouze složení zálohy, tzv. bond. Samotný byt pak bohužel neexistuje. Doporučuji se obracet na specializované kanceláře a servery, které nabízejí i možnost prověření jak pronajímatele, tak majitele nemovitosti.“
Studentské bydlení jako byznys
Poptávka po bydlení v univerzitních městech se stává také zajímavou oblastí pro podnikání. V Holešovicích se staví soukromé koleje, na Praze 2 a 3 pak jiná společnost provozuje přes 200 lůžek převážně pro studeny z bývalých Sovětských republik, vznikají servery specializované na studenty, které zajišťují i sdílené bydlení. „Zaznamenali jsme, že na trhu jsou subjekty, které se specializují výhradně na ubytování pro studenty ze zahraničí, kde je průměrná cena 8 500 Kč za jedno lůžko ve standardu skříň, lůžko, stůl a židle, společná kuchyň a koupelna pro maximálně čtyři lidi. Ale začínají být požadavky na nadstandardní vybavení, jako je třeba velkoplošná televize, sedačka, lepší vybavení koupelny a kuchyně – zde je pak cena i za dvojnásobek,“ uzavírá Tomáš Jelínek z CENTURY 21.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu