20. 11. 2017

Nejdražší nemovitosti jsou podle výzkumu CENTURY 21 Kanada v Hong Kongu

Ceny nemovitostí rapidně rostou. Z nedávného výzkumu CENTURY 21 Kanada v 75 městech ve 27 zemích vyplývá, že obecně je vyšší cena za byt než za dům. Ceny za nemovitosti v Kanadě jsou poté nejvíce srovnatelné se San Franciscem, Tokiem a New Yorkem.

San Francisco se vyrovná Vancouveru, Montreal zase New Yorku
V nejdražším městě pro koupi nemovitosti Hong Kongu, se rodinný dům v Kowloon čtvrti prodává za 3 570,23 kanadských dolarů (zhruba 61 104,- Kč) za čtvereční stopu, tedy 3,5krát dráže než v Pekingu, druhém nejdražším městě, kde stojí rodinný dům 1 005,31 kanadských dolarů (zhruba 17 206,- Kč) za čtvereční stopu. Data také ukázala, že v kanadském západním Vancouveru jsou ceny téměř shodné se San Franciscem, s průměrem 824,47 kanadských dolarů (zhruba 14 111,- Kč) za čtvereční stopu u rodinného domu a 1 172,80 kanadských dolarů za čtvereční stopu u bytu ve Vancouveru a 934,96 kanadských dolarů za čtvereční stopu u rodinného domu a 1 454,57 kanadských dolarů za čtvereční stopu u bytu v San Franciscu. V Torontu (Richmond Hill) je trh s byty srovnatelný s Tokyem. V Torontu byt pořídíte za 833,20 kanadských dolarů (zhruba 14 260,- Kč) za čtvereční stopu, v Tokyu pak za 775,72 kanadských dolarů. Průměrná cena za rodinný dům v Montrealu se rovná částce 519,51 kanadských dolarů za čtvereční stopu a nejvíce se blíží cenám domů v New Yorku, kde dosahují výše 508,62 kanadských dolarů (přibližně 8 705,- Kč).
Ceny rostou neustále
CENTURY 21 Kanada provedla podobný výzkum již v roce 2007. V té době bylo v Singapuru možné pořídit si vilu za jednu z nejnižších kupních cen (373 857,95 kanadských dolarů, přibližně 6 398 578,- Kč) na světě vůbec. O deset let později, v roce 2017, vzrostla průměrná cena více než šestkrát na hodnotu 2 261 436,47 kanadských dolarů (přibližně 38 704 485,- Kč).
Hong Kong je nejdražším městem pro koupi bytu v centru města s průměrnou cenou 2 330,81 kanadských dolarů za čtvereční stopu, což je 1,6krát vyšší cena než v Al Khobar (Saúdská Arábie), které je s cenami za byt na druhém místě. Šanghaj je třetím nejdražším místem na světě pro koupi rodinného domu, kde cena dosahuje 955,39 kanadských dolarů za čtvereční stopu a Kanada je třetím nejdražším místem pro koupi bytu s kupní cenou ve výši 1 454,57 kanadských dolarů za čtvereční stopu. Na druhém konci žebříčku je Maricaibo-Zuila ve Venezuele, kde je možné pořídit nemovitost za nejnižší cenu na světě – 10,17 kanadských dolarů za čtvereční stopu.
„Kanadský realitní trh za posledních pár let přitáhl velkou pozornost. Tato čísla ukazují, jak si vedeme ve světovém měřítku,“ říká výkonný viceprezident CENTURY 21 Kanada Brian Rushton.
Čechy nezůstávají s růstem cen pozadu
V posledních letech především v Praze s cenami nájemního bydlení hýbou dva faktory. „Výše nájemného kopíruje rostoucí ceny nemovitostí, v některých oblastech + 15–20 % / rok. Vliv na ceny má i nový fenomén sdílené ekonomiky. Krátkodobým pronájmem nemovitosti turistům je možné zvýšit výnos bytu v dobré lokalitě i o 100 % oproti klasickému pronájmu dlouhodobému. Mnoho lidí podnikajících v tomto oboru si tak dlouhodobě pronajímá byty, které následně poskytne ke krátkodobému ubytování. Toto pochopitelně dramaticky zvyšuje poptávku a žene ceny nájemního bydlení výš. V současné době se v širším centru Prahy (Žižkov, Vinohrady, Karlín, Holešovice atd.) běžně pohybujeme na úrovni 300–350,- Kč / m2 / měsíčně. V centru Prahy klidně i 450 Kč / m2 / měsíčně,“ komentuje situaci na českém trhu Lubomír Milek, generální ředitel CENTURY 21.
Tisková zpráva CENTURY 21 Kanada

Vývoj Swiss Life Hypoindexu