23. 04. 2021

Ceny bytů rostou napříč Českou republikou i tak je o ně velký zájem

Zájem o nemovitosti žene ceny bytů stále nahoru. Zdražují i panelákové byty v méně atraktivních lokalitách. Byty, které by před několika lety jen těžko za aktuální cenu hledaly svého kupce, teď jdou tak zvaně na dračku.

Ceny nemovitostí nezbrzdila ani pandemie nového koronaviru. Sice jsou někteří lidé nuceni prodávat své nemovitosti kvůli nepříznivé finanční situaci, ale jiní naopak lační po investiční příležitosti nebo po lepším vlastním bydlení,“ uvádí Kamila Houšková z realitního portálu RealityPro.eu.
Vyšším cenám nahrává i stále nízká nezaměstnanost a nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Ačkoliv jsou ceny nemovitostí vysoké, levné hypotéky tyto náklady kompenzují.
S pozvolným rozvolňováním v lidech také roste naděje, že se vše začne postupně vracet do normálu, takže není nutné si nadále nechávat větší finanční rezervu. Investují tak do bytů, domů, ale i rekreačních objektů, které zažívají mimořádný boom,“ podotýká Kamila Houšková.
Až čas ukáže, jak se budou ceny nemovitostí vyvíjet po větším rozvolnění.  Realitní trh totiž reaguje na jakékoliv krize a změny se zpožděním, takže je otázkou, kdy se poklesu cen dočkáme.