10. 11. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Ceny nových bytů na pražském trhu stále rostou, meziročně se zvedly o sedm procent

Cenový růst nových bytů na pražském trhu nezastavila ani koronavirová pandemie. Průměrná cena za jeden metr čtvereční nového bytu v nabídkách developerů na konci třetího čtvrtletí vzrostla na 108 474 korun, což představuje meziroční nárůst o sedm procent (7,02 %). Za průměrný 55metrový byt zájemce zaplatí 5,97 milionu korun. To je 391 tisíc korun více, než před rokem. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti Ekospol, která pražský rezidenční trh monitoruje už více než 13 let.

Zdražování nových bytů ale zpomaluje. V porovnání se druhým čtvrtletím letošního roku ceny nabízených nových bytů na konci třetího pololetí vzrostly o 1,78 procenta, což u vzorového 55metrového bytu představuje zdražení o 105 tisíc korun.
Průměrná cena prodaného bytu je o něco nižší než nabízeného, na konci třetího čtvrtletí se dostala na 105 922 korun za metr čtvereční. Metr čtvereční nového bytu se tak prodával o 1617 korun dráže než o tři měsíce dříve.
Z ceníků developerů vždy nejrychleji zmizí ty nejlevnější byty, proto je takový rozdíl mezi průměrnou cenou nabízeného a prodaného bytu. Očekávám, že tento trend se v následujících měsících ještě prohloubí, protože v cenících developerů zůstanou předražené neprodejné ležáky, kterých rapidně přibývá. Podle našich statistik jich už jsou skoro tři stovky,“ upozorňuje generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.
Situace na trhu povede k tomu, že developeři se budou opět více zaměřovat na cenově dostupnější byty, což by mohlo vést k poklesu průměrné ceny prodaného bytu. „Osobně si myslím, že nastává konec rádobyluxusních předražených bytů za více než 120 tisíc korun za metr čtvereční. Trh bude stejně jako při minulé ekonomické krizi akceptovat pouze cenově dostupné byty do 95 tisíc korun za metr čtvereční,“ naznačuje další vývoj Korec s tím, že cenové statistiky budou v nejbližší budoucnosti méně vypovídající.
Přibývající počet předražených a neprodejných ležáků povede k prohlubování rozdílu mezi nabídkovou a prodejní cenou nových bytů a zkreslí celou cenovou statistiku. Reálnou situaci na rezidenčním trhu ukáže pouze údaj týkající se opravdu prodaných bytů,“ upozorňuje Korec.
Analýza Ekospolu se týká pouze cen samotného bytu a nezahrnuje příplatky za sklep a garážové stání. Zájemce o nový byt tak většinou zaplatí ještě více, protože tyto položky bývají povinnou součástí koupě. Developeři je však v cenících zpravidla evidují zvlášť. Do výpočtu jsou zahrnuty pouze byty v nově postavených projektech, nabídka z rekonstruovaných domů se do analýzy nepromítá. Nejde totiž o nové byty, byť je tak někteří prodejci nazývají. Jejich cena bývá vyšší, proto by i celkový průměr o něco vzrostl.