20. 04. 2016

Ceny nových bytů u nás poprvé v průměru překonaly hranici 60 tisíc Kč za m2

Domácí trh s novým bydlením se dostal do situace, kdy průměrná cena prodaných bytů dosáhla úrovně, která byla příznačná pro ceny dostupných bytů před třemi roky. Poprvé v historii společných analýz průměrná cena prodaného bytu přesáhla hranici 60 tisíc korun za m2,“ řekl Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema. Meziročně tak vzrostla průměrná cena nového prodaného bytu v hlavním městě o téměř 8 procent z původních 56 177 Kč/m2 na 60 517 Kč/m2.

K důležitým příčinám tlaku na vyšší ceny patří klesající zásoba dostupných bytů, jejichž počet se jen v hlavním městě meziročně na trhu snížil o více než tisícovku z původních 6 450 na 5 250 bytů. Dalším důvodem je prodlužující se proces schvalování nových projektů ze strany úřadů. „Skutečnost, že se příprava nového developerského projektu prodlužuje, není pouze problémem Prahy. Vidíme, že obdobná situace panuje také v celé řadě dalších velkých měst. Nůžky mezi počty nabízených a prodaných bytů se neustále rozevírají, což je pro budoucnost realitního trhu varovný signál,“ vysvětluje Soural. V hlavním městě se k tomu navíc přidává absence strategického plánu jeho dalšího rozvoje a nevyjasněnost okolo budoucnosti Pražských stavebních předpisů. To developerům svazuje ruce pro další investiční záměry. Poptávce po bydlení pak významně pomáhají zejména výhodné úroky hypoték, optimistická očekávání veřejnosti z hlediska dalšího ekonomického vývoje a ochota považovat bydlení za efektivní nástroj, kam investovat uspořené peníze.

Celkově se za první čtvrtletí v Praze prodalo 1600 bytů, což znamená o 250 bytů méně než vloni ve stejném období. V Brně se minulý rok za první čtvrtletí prodalo 271, letos ale už 362 nových bytů. V celém Jihomoravském kraji to pak v tomto roce bylo už dokonce 460 bytů. Jižní Morava má z hlediska objemů prodejů bytů nad ostatními oblastmi výrazný náskok. Středočeský kraj za uvedené období zaznamenal 240, kraj Vysočina 90 a Olomoucký kraj 74 prodaných bytů. V ostatních oblastech České republiky je tento objem ještě nižší. Celkově tak bylo v regionech prodáno přes 1 100 bytů.

Průměrná cena dostupných bytů v regionech stoupla na 43 821 Kč/m2, což znamená navýšení oproti konci minulého roku o zhruba 2,6 procenta. Podobný čtvrtletní nárůst cen je charakteristický také v případě Prahy.

Tisková zpráva: Trigema

Vývoj Swiss Life Hypoindexu