Sobota 21. října. Svátek má Brigita.

Češi jdou při finacování bydlení “na hranu”

20.06.2016 01:06 Tisková zpráva:

„O nemovitost podle svých snů stojí Češi tolik, že jdou často na hranici svých možností. Situaci, kdy rodina zaplatí za výdaje na bydlení a hypotéku více než tři čtvrtiny svých příjmů, však nelze rozhodně označit za správnou a dlouhodobě bezpečnou,“ uvádí k výsledkům výzkumu Petr Stuchlík, spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti Fincentrum.

Minimální finanční rezervy jsou pro rodiny reálnou hrozbou

• §  57 % domácností splácejících hypotéku by dokázalo bez změny životní úrovně žít ze svých aktuálních úspor méně než 3 měsíce
  • §  25 % by dokázalo z úspor vystačit 3–6 měsíců
    • §  déle než 1 rok by bez změny životní úrovně dokázalo žít z úspor necelých 9 % českých domácností splácejících hypotéku

Domácnosti bohužel často mají po investici do nemovitosti minimální finanční rezervy. Život s hypotékou pro ně navíc neznamená ani výhled na zlepšení finančních rezerv, které by pomohly čelit případnému snížení příjmů.

„Výrazné zatížení rodinného rozpočtu se promítá i do schopnosti vytvářet úspory. Celých 44 % dotázaných nedokázalo v rodinném rozpočtu ušetřit za uplynulých 12 měsíců alespoň 15 tisíc Kč a nevytvořili tak ani rezervu ve výši dvou splátek hypotéky,“ doplňuje Petr Stuchlík. Mezi 15 a 45 tisíci Kč ušetřilo 36 % dotázaných, více než 45 tisíc Kč ušetřila pětina dotázaných.

Na odpovědnosti poradců záleží více než dřív

Alarmujícím faktem je, že se o často největší investici ve svém životě radí s odborníkem detailně jen 45 % dotázaných občanů. Kvalitní finanční poradce přitom nejen zprostředkuje smlouvu mezi bankou a klientem, ale také poradí s konkrétním a bezpečným nastavením rodinného rozpočtu.

„V praxi to často znamená, že naši poradci propojují své klienty již ve fázi záměru koupě nemovitosti s kolegy z realitní kanceláře ve skupině Fincentrum a hledají levnější nemovitost, která by odpovídala potřebám rodiny, ale méně zatížila rodinný rozpočet,“ uzavírá Petr Stuchlík.

I díky zpracování detailní finanční rozvahy se mohou klienti vyhnout budoucím problémům i nemilým překvapením. Celá pětina dotázaných má totiž po sjednání hypotéky vyšší náklady na bydlení, než čekali v době, kdy smlouvu podepisovali. A 18 % dotázaných uvažuje o tom, že měli zvolit levnější nemovitost a ulehčit tak díky nižším splátkám svému rodinnému rozpočtu.

Na česko-slovenském trhu je Fincentrum jednoznačně největším zprostředkovatelem hypotečních úvěrů. V České republice zprostředkovali jeho poradci více než 8 tisíc hypotečních úvěrů v celkovém objemu 13,5 miliardy korun.

Tisková zpráva: Fincentrum